SG neemt concurrent Paribas over

De Franse bank Société Générale (SG) koopt voor ruim 15 miljard euro (33,5 miljard gulden) in aandelen concurrent Paribas. Door de overname ontstaat de grootste bank van Frankrijk onder de naam SG Paribas.

Dit is vanmorgen bekendgemaakt. SG biedt vijf eigen aandelen voor acht aandelen Paribas. Achter de combinatie Deutsche Bank/Bankers Trust en Union Bank of Switzerland wordt SG Paribas wat betreft balanstotaal (551 miljard euro) de derde bank ter wereld. Gemeten naar waarde op de beurs (21 miljard euro) zal SG Paribas mondiaal tot de top-5 behoren.

Tot op heden was Crédit Agricole de grootste bank van Frankrijk. Gebaseerd op de laatste aandelenkoers (afgelopen vrijdag) hebben de aandelen van SG een marktwaarde van 16,1 miljard euro (35,5 miljard gulden). Paribas is 13,6 miljard euro (30 miljard gulden) waard. Paribas en SG hadden in de eerste helft van 1998 samen een winst van 4 miljard franc (1,35 miljard gulden). In 1977 bedroeg de gezamenlijke winst ruim 6 miljard franc (bijna twee miljard gulden).

Volgens een gezamenlijk persbericht dat vanmorgen is uitgegeven zijn door de komst van de euro in de banksector ,,kwalitatief hoogwaardige researchteams en uitgebreide distributienetwerken'' nodig die zich uitstrekken over de gehele eurozone. ,,SG Paribas wordt een krachtige en breed georiënteerde bankengroep die een leidende rol zal spelen in tal van financiële activiteiten'', aldus de topmannen van beide banken vanmorgen in een geschreven verklaring. De Franse financiële krant Les Echos meldde vanmorgen dat Paribas-topman André Levy-Lang het nieuwe bankconcern gaat leiden. In 2002 zou hij worden opgevolgd door SG-topman Daniel Bouton.

SG is een algemene bank met een groot kantorennet. Internationaal is de bank actief in investment banking en vermogensbeheer. Paribas is sterk in investment banking en gespecialiseerde diensten. Volgens Franse kranten hebben AXA en Allianz, verzekeraars en grootaandeelhouders van Paribas op de bundeling aangedrongen. Axa-topman Claude Bebear was lange tijd voorstander van een bundeling tussen Paribas en Banque Nationale de Paris (BNP), maar gaf uiteindelijk de voorkeur aan SG. ,,Nu de kracht van de integratie die de euro teweegbrengt zich ten volle doet voelen heeft ons land bedrijven nodig die voldoende macht hebben om zich internationaal te manifesteren'', aldus de Franse minister Strauss Kahn van Economische Zaken.