Russische economie herstelt zich

De economie van Rusland is in het laatste kwartaal van vorig jaar gegroeid met 3,1 procent. Dat is het beste resultaat sinds acht jaar geleden de hervormingen begonnen. Maar over het gehele jaar kromp de economie met 5 procent, zo heeft het persbureau Itar-Tass gemeld op basis van cijfers van het ministerie van Economische Zaken in Moskou. De opleving is deels toe te schrijven aan de koersval van de roebel. Importproducten werden daardoor veel duurder, wat de Russische consument ertoe bracht meer producten uit eigen land te kopen.

De val van de roebel zorgde ook voor een forse toeneming van de inflatie. Die liep vorig jaar op tot 84,4 procent. De Russische premier Primakov verklaarde zaterdag op het jaarlijkse World Economic Forum in Davos dat het nog ruim een jaar zal duren voor zijn land uit de problemen is. (DPA, AFP)