Rugbyduel van Ulster leidt tot verbroedering

Een rugbywedstrijd heeft voor verbroedering gezorgd tussen de katholieke en protestantse bevolking van Noord-Ierland. Massaal togen de supporters, ruim 35.000 sterk, zaterdag naar het stadion aan Lansdowne Road in Dublin voor de Europa-Cupfinale van Ulster tegen het Franse Colombiers. Alleen het bezoek van de paus, in 1979 aan `Het Groene Eiland', leidde tot een vergelijkbare oploop van Noord-Ieren.

Unionisten zaten zaterdag in de Ierse hoofdstad zij aan zij met nationalisten. Aanwezigen waren onder anderen Gerry Adams en Martin McGuiness, de leiders van Sinn Fein, de protestante premier David Trimble, de Britse minister Mo Mowlam en de gematigde katholiek Seamus Mallon.

De plotselinge eensgezindheid en warme belangstelling voor de sport — in Noord-Ierland spelen de protestanten traditiegetrouw rugby en voetbal, de nationalisten hurling en gaelic football — leidde niet alleen tot scherpe kritiek. ,,De spelers van Ulster hebben het onmogelijke gedaan. Heel Ierland, Noord én Zuid, staat achter hen'', zei Mallon.

Het protestantse Ulster won het duel met 12-3 en veroverde daarmee als eerste (Noord-)Ierse club de Europa Cup. (AFP)