Rechter weigert proces Ibrahim te beëindigen

De rechter in de seks- en corruptiezaak tegen voormalig vice-premier Anwar Ibrahim van Maleisië weigert de rechtszaak te beëindigen. Volgens rechter Augustine Paul heeft de aanklager voldoende bewijzen aangedragen om vervolging van de oud-politicus te rechtvaardigen.

Afgelopen zaterdag vertelde de rechter de advocaten van Anwar dat zij een week de tijd hebben hun verdediging voor te bereiden. De beslissing van de rechter komt ruim twee weken nadat de openbare aanklager de aanklacht tegen Anwar dusdanig had aangepast dat niet langer noodzakelijk is het seksuele wangedrag van de voormalige politicus te bewijzen. De nadruk in de nieuwe aanklacht ligt nu op de manier waarop Anwar als vice-premier twee getuigen, die hem hebben beschuldigd van seksueel wangedrag, onder druk heeft gezet om hun verklaringen in te trekken. Anwars advocaten maakten dit weekeinde bekend dat Anwar zelf als eerste getuige zal worden opgeroepen. De verdediging is tevens van plan premier Mahathir Mohamad, die Anwar vorig najaar ontsloeg, op te roepen. Mahathir zei gisteren dat hij klaar is om verhoord te worden. Naar verwachting zal de rechtszaak nog maanden duren.