Öcalan zoek

Waar Öcalan precies is, blijft een mysterie, meldt onze correspondent in Rome. De Turkse premier Bülent Ecevit zei gistermorgen dat Öcalan in Italië is of op het punt staat daarnaar terug te keren. Hij voegde daaraan toe dat die informatie gebaseerd is op betrouwbare Italiaanse bronnen en dat de informatie van de Italiaanse regering voor hem niet meer geloofwaardig is.

Het bureau van premier Massimo D'Alema reageerde meteen met een harde ontkenning. ,,De Italiaanse regering sluit categorisch uit dat Abdullah Öcalan zich in Italië bevindt en herhaalt dat zij een nieuwe entree van hem in ons land niet voor mogelijk houdt', aldus een communiqué.

Maar een Italiaanse advocaat van Öcalan, Augusto Sinagra, zei dat er nog veel onduidelijkheden zijn. Hij sprak over ,,ongerechtvaardigde terughoudendheid' van D'Alema in deze zaak. Hij herinnerde eraan dat vluchtplan en identificatie van het vliegtuig waarmee Öcalan op 16 januari uit Italië is vertrokken, nooit openbaar zijn gemaakt.

De afgelopen weken zijn Koeweit, Nagorno Karabach en Armenië als mogelijke verblijfplaatsen van Öcalan genoemd. De uitspraken van Ecevit laten zien dat er nog veel irritatie bestaat in Turkije over de manier waarop Rome zich heeft gedragen in de zaak-Öcalan.

Correctie:

In het artikel Öcalan zoek (in de krant van maandag 1 februari, pagina

6) wordt de Italiaanse advocaat Augusta Sinagra de raadsman van de Koerdische

leider A. Öcalan genoemd. Dit is onjuist. Sinagra is advocaat van de

Turkse staat.