NAVO in maart uitgebreid

Polen, Tsjechië en Hongarije zullen begin volgende maand toetreden tot de NAVO. Dat is de verwachting, nu het bondgenootschap de officiële uitnodigingen voor toetreding naar de drie hoofdsteden heeft verstuurd. Na de ratificatie zullen de drie landen in Washington het zogeheten instrument voor toetreding neerleggen. Daarop zal een bescheiden plechtigheid volgen op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel waar de vlaggen van de drie zullen worden gehesen.

Aanvankelijk werd er van uit gegaan dat Polen, Tsjechië en Hongarije pas zouden toetreden op de NAVO-top in april in Washington ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van het bondgenootschap. Maar de drie kandidaat-landen hebben er zelf op aangedrongen dat ze nog vóór de top zouden worden toegelaten. Ze willen kunnen meebesluiten over het nieuwe zogeheten strategische concept met doel en taken van de NAVO. Vooral Polen vreest dat te veel de nadruk wordt gelegd op nieuwe taken van het Atlantisch bondgenootschap, zoals crisisbeheersing en vredeshandhaving buiten het NAVO-grondgebied, wat ten koste zou gaan van het oorspronkelijk doel: de collectieve defensie.

De drie kandidaat-leden zijn nu al bij vrijwel alle NAVO-vergaderingen aanwezig. Op het nu al krappe NAVO-hoofdkwartier wordt de laatste hand gelegd aan de nieuwe gebouwen waar hun delegaties binnenkort hun intrek zullen nemen.