Looije zet bezwaren toch opzij

Na lang wikken en wegen heeft doelman Bart Looije besloten het seizoen af te maken bij hockeyhoofdklasser Amsterdam. Voor het begin van het oefenduel sinds de winterstop, gisteren in en tegen Bloemendaal (2-4), stelde de 30-jarige oud-international zijn ploeggenoten op de hoogte van zijn beslissing. Aanleiding voor Looijes bedenkingen was het ontslag van speler-coach Jacques Brinkman, maandag na een opstand in de spelersgroep. Uit protest mijdde de Rotterdammer afgelopen week de trainingen. Na dit seizoen vertrekt hij zo goed als zeker naar overgangsklasser Rotterdam. ,,Maar dat was ik sowieso al van plan en staat dus los van de hele affaire rondom Brinkman.''

Wat heeft de doorslag gegeven om toch bij Amsterdam te blijven?

Looije: ,,Ik ben ergens aan begonnen en dat wil ik graag afmaken. Bovendien mag ik niet weglopen voor de problemen. Ik geloof nog steeds in een mooi einde.''

Ondanks alle heisa?

,,Mijn hoop is gevestigd op het verantwoordelijkheidsgevoel van de spelers. Als zij beseffen dat hockey meer is dan trainen en op zondag een wedstrijdje spelen, zie ik mogelijkheden. Ik heb een keuze gemaakt en aanvaard daar de consequenties van. Zaak is dat de rest dat nu ook doet.''

Heb jij de spelers afgelopen week bewust in het ongewisse gelaten?

,,Nee. Gevoelsmatig werd ik gedwongen om na te denken over de vraag of ik nog wel energie in een club wilde steken waar de spelers nog geen jaar geleden iemand voordragen, om hem vervolgens een paar maanden later alweer te laten vallen. Het antwoord is dus `ja', omdat ik ervan uitga dat iedereen lering zal trekken uit de gebeurtenissen.''

Of Brinkman doorgaat als speler bij Amsterdam is nog niet bekend. Kennelijk staat zijn beslissing los van de jouwe.

,,Klopt. Het gaat om mijn motivatie en om mijn verwachtingen. Uiteraard hoop ik dat Jacques terugkeert als speler. Eerlijk gezegd ga ik daar ook van uit. Als er iemand is die zaken goed van elkaar kan scheiden, dan is hij het wel. Daarom heeft hij ook zoveel bereikt.''