Lijst van verdachte IOC-leden wordt langer

Het interne onderzoek van het Internationaal Olympisch Comité naar corruptie door leden is uitgebreid. Dick Pound, vice-voorzitter van het IOC, heeft toegegeven dat het onderzoek verder gaat dan de veertien leden, van wie de meesten vorige week zijn gestraft. Pound noemde namen noch aantallen. Hij zei: ,,We beperken ons niet langer tot de rapporten van Salt Lake City. We zoeken nu ook bij andere organisatoren van Olympische Spelen en/of kandidaten die campagne hebben gevoerd.''

In de Verenigde Staten is de FBI in de archieven van de universiteit van Utah gedoken met een lijst van zestig namen van IOC-leden en oud-IOC-leden. De federale politie probeert vast te stellen of studiebeurzen zijn verleend in ruil voor stemmen voor Salt Lake City. De zestig namen zijn bevestigd door Kevan Gosper, lid van het Uitvoerend Comité van het IOC.

De atletencommissie van het IOC eist in de toekomst meer invloed. ,,De topsporters zullen veel krachtiger voor hun rechten moeten opkomen, anders zijn ze niet meer geloofwaardig.'' Dat zei Roland Baar, ex-wereldkampioen roeien in de Frankfurter Algemeine. Hij uitte zware kritiek op het door een corruptieschandaal getroffen olympisch bestuur. ,,Er is geen democratische structuur en er bestaat geen controlerend orgaan. Bovendien is de macht van Samaranch veel te groot.''

,,Het schokkende is'', zei Baar, ,,dat dit allemaal bekend is en dat het intussen is geaccepteerd. Als er democratie zou zijn, was men beslist voorzichtiger. Er moet een controlesysteem komen, maar dit mag niet aan de politiek worden overgelaten. De sportwereld moet zelf een uitweg in deze crisis vinden. Laten we niet vergeten dat de topsporters verantwoordelijk zijn voor de grote geldstromen. Een aantal leden van het IOC, niet allemaal, hebben hun realiteitszin verloren.''

Manolo Romero, hoofd van de omroeporganisatie van de Olympische Spelen van Sydney 2000, is overtuigd van zijn onschuld in een omkoping bij de Spelen van Barcelona in 1992. De Spanjaard zou van een van de olympische sponsors een miljoen dollar hebben ontvangen op een Zwitserse bankrekening. Romero organiseerde de tv-uitzendingen van Barcelona.

Romero vreest dat zaken die geen relatie hebben met het olympisme aandacht krijgen om echte corruptie te verdoezelen. ,,In al mijn zakelijke relaties heb ik altijd netjes en wettig gehandeld.''