Kritiek op `selectieve verhoging' Britse lonen

Selectieve loonsverhogingen in het Britse onderwijs en de gezondheidszorg hebben geleid tot een golf van kritiek op de regering-Blair. Aankomende verpleegsters en schoolhoofden krijgen ten minste twee keer zoveel loonsverhoging als de 1,3 miljoen andere ambtenaren, blijkt uit plannen die de regering vandaag bekendmaakt. Daarmee hoopt zij het tekort aan verpleegsters en het verloop onder hoofden van lagere scholen te verminderen.

Volgens vakbonden en beroepsverenigingen tasten de selectieve verhogingen het moreel in de rest van die beroepsgroepen aan. Een loonsverhoging van negen procent voor schoolhoofden is ,,tamelijk weerzinwekkend tegenover de arme infanterie voor de klas'', aldus Nigel de Gruchy, secretaris generaal van een vakbond voor schoolhoofden en vrouwelijke leraren.

Volgens het Royal College of Nursing, de verpleegkundigenbond, is een salarisverhoging van elf procent voor 27.000 aankomende verpleegsters ,,welkom'', maar ,,doet dat weinig tegen de hoge uitstroom onder de ervaren verpleegsters die de meerderheid uitmaken''. De 70.000 ervaren verpleegsters krijgen 4,75 procent extra.

De National Health Service, het stelsel van gratis gezondheidszorg, kraakt sinds eind vorig jaar opnieuw in zijn voegen. Hoewel de regering twintig miljard pond (64 miljard gulden) heeft uitgetrokken om de inefficiëntie in tien jaar te verbeteren, is er zware kritiek op haar aanpak van de huidige crisis in de ziekenhuizen.

Eind vorig jaar waren in heel Engeland opeens geen intensive care-bedden meer beschikbaar. De afgelopen weken werd een nog aanhoudende reeks van schrijnende gevallen bekend. Mensen met acute klachten, onder wie bejaarden met hartstoornissen, moesten soms meer dan een dag op een brancard in een gang wachten voordat een bed vrijkwam.

De Conservatieve oppositie waarschuwde de regering vanochtend de loonsverhogingen niet te betalen uit het algemene budget voor gezondheidszorg. Volgens minister van Financiën Brown zijn de salarisverhogingen ,,eerlijk en betaalbaar'', onder meer doordat de regering de gemeentes extra geld heeft gegeven om de salarissen van onderwijzers te kunnen betalen.