Kinderpop

,,Kinderen zijn een dankbaar, maar ook een heel eerlijk publiek. Als ze zich vervelen of als ze het niet leuk vinden, lopen ze gewoon weg. Peuters moet je naar je toe halen, want die zijn nog een beetje afwachtend. Kleuters hebben behoefte aan structuur, dus die moet je aangeven wat wel mag en wat niet. Daar probeer ik een beetje tussen te laveren, zodat het leuk blijft en niet te schoolmeesterachtig wordt. Vergeleken bij een volwassen poppubliek zijn kinderen veel enthousiaster. Ze hebben niet die gêne: je geeft ze een mondharmonica en ze zitten meteen te spelen. Volwassenen moeten altijd veel meer los komen. Pas als ze een biertje op hebben, na de pauze, wordt het gezellig.''

Zanger en gitarist Dirk Scheele was muziektherapeut toen hij besloot zijn zelfgemaakte liedjes op cd te zetten. Deel 3 van de cd- en muziekboekenreeks De Liedjesspeeltuin bevat onder meer de herkenningstune Guppie van het gelijknamige Kindernetprogramma waarin Scheele en zanger/acteur Peter Hendriks wekelijks optreden. Zondag presenteren Scheele, Hendriks en Kindernet-presentatrice Pauline Daalder tweemaal een Pril Kinderpopconcert in Paradiso met De Band Krijgt Kinderen, een groep popmuzikanten die zelf jonge kinderen hebben. Dirk Scheele speelt ook in de `volwassen' popgroepen Wroum en Guitar Fever.

,,Bij het bedenken van liedjes probeer ik me te verplaatsen in wat kinderen bezighoudt. In gedachten ga ik terug naar de tijd dat ik kleine Dirkie was en bedenk me hoe ik zo simpel mogelijk kan verwoorden hoe een kind een bepaald onderwerp ervaart. In een liedje over een fiets wil je laten horen hoe trots een kind is dat het kan fietsen, en hoe mooi dat ding dong van die bel klinkt. The Beatles konden ook heel goed een verhaaltje vertellen in een popsong, maar bij een kinderliedje moet het allemaal nog soberder.

,,Als muziektherapeut met verstandelijk gehandicapte kinderen heb ik geleerd hoe ik kinderen kan boeien met heel directe liedjes, waar bijvoorbeeld een spelletje bij zit, of iets anders om het beeldend te maken. De bestaande kinderkoormuziek en de sfeer van Kinderen Voor Kinderen is mij wat te gladjes, dus ben ik het zelf gaan maken. Liefst met zoveel mogelijk verschillende stijlen, want voor elke muzieksoort is er een geschikt moment.

,,De Band Krijgt Kinderen heeft ook een cd gemaakt en het leek ons leuk om die dingen eens te combineren tot een volwaardig popconcert, waarbij we er natuurlijk wel rekening mee houden dat het niet te hard mag klinken. Er zijn allerlei trucjes om kinderen te boeien, maar de grootste fout die je bij kindermuziek kunt maken is dat je kinderachtig gaat doen. Liedjes over verdriet en boosheid passen even goed in de belevingswereld van een kind als een vrolijk deuntje over een Guppie. Dat werd door de magische aantrekkingskracht van de televisie een ware peuterhit.''

Pril Kinderpopconcert: 7 febr. 11 en 14 uur Paradiso, Amsterdam.

    • Jan Vollaard