Internet Society

De Internet Society (www.isoc.org) is een beweging die werd opgericht om de ontwikkeling van Internetgebruik te bevorderen. Het hoofdkwartier zetelt in Reston (VS) en er zijn zo'n 150 organisaties lid van. De vereniging is onderverdeeld in `chapters', waaronder de Nederlandse ISOC-afdeling (www.isoc.nl); oudminister Koos Andriessen is er voorzitter van.

In het beginjaar 1992 werd door de pioniers hoog opgegeven van de democratische facetten van Internet. De naam van een Nederlandse organisatie die toen werd opgericht spreekt in dat verband boekdelen: Access for all, ofwel Xs4all. Deze uit hackers voortgekomen provider werd onlangs opgekocht door KPN Telecom, uitgerekend de organisatie waartegen de oprichters te hoop liepen. Symbolischer kon een tijdperk niet worden afgesloten. Terwijl Internet-aandelen tophoogtes bereiken, hoor je nooit meer over de wenselijkheid van `toegang voor iedereen'.

Behalve bij de Internet Society, die inmiddels tot een anachronisme is verworden. In plaats van blij te zijn met de toename sombert ISOC-directeur Jan Prins over het grote aantal Nederlanders dat nog altijd niet on-line is: tachtig procent!

Dit is een fragment uit `De Draad', de dagelijkse rubriek van Tom Rooduijn op de Website van NRC Handelsblad (www.nrc.nl).