Internationale beurzen

LONDEN

In de Britse hoofdstad is de FTSE-index vanochtend boven het niveau van 6000 punten uitgestegen. Later op de ochtend dook de graadmeter weer onder die grens. De `footsie' noteerde toen 5996,70 punten, 1,7 procent boven het slot van vrijdag.

Aanzet tot de koersstijgingen was het nieuws dat Société Générale en de bank Paribas gaan fuseren. Het wordt de op drie na grootste bank ter wereld.

In reactie hierop stegen in Londen de koersen van financials Natwest (met 4,3 procent), Barclays (met 4,6 procent) en Lloyds (met 2,3 procent).

De financiële sector trok ook de belangstelling dankzij het nieuws dat de Britse verzekeraar Guardian Royal Exchange wordt overgenomen door Sun Life & Provincial Holdings, een volle dochteronderneming van de Franse verzekeraar Axa. Guardian krijgt 389 pence per aandeel. De koers, vrijdag gesloten op 367,5 pence, steeg vanochtend 0,6 procent naar 370 pence.

FRANKFURT

Door het fusie- en overnamenieuws werd ook op de belangrijkste Duitse effectenbeurs het meest gehandeld in aandelen van banken en verzekeringsmaatschappijen. Het leidde hier echter niet tot scherpe koersstijgingen. ,,Het heeft uiteraard een positief effect'', meent een handelaar. ,,Maar ik denk dat het voor de markt meer had betekend wanneer het een internationale fusie was geweest.''

Deutsche Bank steeg 2,2 procent en bleef daarmee achter bij Commerzbank, waarvan de stukken 3,8 procent duurder werden. De DAX-index steeg 1,8 procent.

PARIJS

De handel in aandelen Société Générale en Paribas op de Parijse beurs lag vanochtend enkele uren stil, totdat bekendgemaakt werd dat het tweetal gaat fuseren. Société Générale ruilt vijf eigen aandelen voor acht van Paribas.

In reactie op het nieuws schoot het aandeel Banque National de Paris 6 procent omhoog. Daarop werd voor een afkoelingsperiode ook de handel in dit aandeel stilgelegd.

Toen de aandelen in deze Franse bank weer verhandeld mochten worden, steeg de koers van het fonds door tot 7 procent boven het slot van vrijdag.

Het aandeel Axa werd 2,5 procent duurder op het nieuws dat deze verzekeraar de eigenaar wordt van de Britse branchegenoot Guardian Royal Exchange. Beursgraadmeter CAC-40 steeg 1,4 procent.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio is de week begonnen met een kleine daling. De Nikkei-index zakte met 34,07 punten (0,24 procent) naar 14.465,18 punten.