Hoge prijzen op veiling New York

Bij veilingen in New York van zowel Sotheby's als Christie's zijn afgelopen donderdag en vrijdag recordprijzen betaald voor schilderijen en tekeningen. Sotheby's verkocht een collectie oude meesters voor ruim 29 miljoen dollar (bijna 60 miljoen gulden). De veiling van oude meesters bij Christie's bracht 35 miljoen dollar (70 miljoen gulden) op. De hoogste prijs bij Christie's, bijna 18 miljoen gulden, werd betaald voor een `herontdekt' schilderij van de Spaanse 17de-eeuwse schilder Velázquez. Dit portret van St. Rufina (1632-1634) werd telefonisch gekocht door een koper uit Londen. Hij betaalde de hoogste prijs die ooit werd neergeteld voor een Velázquez of voor een andere Spaanse 17de-eeuwse meester.

Bij Sotheby's werd een recent teruggevonden werk van Nicolas Poussin (1594-1665), dat was getaxeerd op anderhalf miljoen gulden, verkocht voor 13 miljoen gulden.