HANDEL

Van de oratoria die Händel schreef, blinkt het bijbeltableau Solomon uit door een sfeer van grandeur en luchtigheid. Paul Mc Creesh, leider van het Gabrieli Consort, maakte in 1997 met de Messiah een aanvang met een reeks voor het label Archiv vast te leggen Händel-oratoria. Solomon is het volgende project, mede omdat er tot op heden nog geen complete versie van het werk op cd bestond.

Voor deze cd-opname herstelde Paul Mc Creesh het werk in de oorspronkelijke staat zoals het geklonken heeft tijdens de première in 1749, ontdaan van de bewerkingen die het in de loop van tijd onderging. Alleen al daardoor verdient het resultaat het predikaat historisch.

Vanuit muzikaal perspectief is het een verademing opvattingen uit de authentieke uitvoeringspraktijk gekoppeld te horen aan een monsterbezetting van zestig musici en een uitzonderlijk sterk bezette vocale cast, met countertenor Andreas Scholl als een onvergetelijk mild gestemde Solomon. Juist omdat dit oratorium meer een opeenvolging van scènes is dan een coherente dramatische eenheid, laat het geheel zich beluisteren als een collectie uitzonderlijk verzorgd uitgevoerde aria's, ensemblestukken en werken voor dubbelkoor, waarbij het drie cd's omvattende totaal nauwelijks een enkele zwakke schakel vertoont.

Andreas Scholl, die begin februari live is te beluisteren bij de Nederlandse Bachvereniging, belichaamt het zwaarte- en hoogtepunt van de vocale cast. Naast een eveneens uitstekend, iets romantischer zingende Inger Dam-Jensen, suggereert Scholl als Koning Solomon in vele aria's sensueel het overwicht dat zijn rol geloofwaardigheid verschaft, uitblinkend in strelende zuiverheid en een volstrekt egaal, elastisch kopstemgebruik.

Ook orkestraal biedt deze Solomon veel prachtige passages, waar Mc Creesh zijn Gabrieli Players verend, verbeeldingskrachtig spel ontlokt. De opname werd gemaakt in All Saints, Londens meest geliefde kerk voor cd-opnamen, en bezit mede door de rondom opgestelde microfoons een aangename balans.

Dat deze Solomon door de Klassieke Vakhandel wordt gepresenteerd als `exclusieve aanbieding' zou eigenlijk overbodig moeten zijn.

G.F. Händel, Solomon. Gabrieli Consort & Players o.l.v. Paul Mc Creesh m.m.v. Andreas Scholl, Inger Dam-Jensen, Paul Agnew, Peter Harvey e.a. (Archiv 459 688-2)

    • Mischa Spel