Gezocht: goedeafter-voetballers

De Amsterdamse Voetbal Vereniging Black Devils mag een exclusieve sportclub genoemd worden. In november bestaat Black Devils 78 jaar en al die tijd heeft de vereniging maar één elftal gehad. ,,Het is onmogelijk om zelf lid te worden'', verklaart speler Paul Heijnis (45).

Aspirant-leden worden voorgedragen door de spelende leden en krijgen vervolgens twee seizoenen de tijd om te bewijzen of ze aan de strenge eisen van het lidmaatschap voldoen. Wat die eisen zoal zijn? Heijnis: ,,Behalve de nodige voetbalcapaciteiten moeten nieuwe leden over een gezonde dosis humor en incasseringsvermogen beschikken. Wij zijn namelijk een studentikoos gezelschap en houden er van om elkaar op een leuke manier af te zeiken. Ook moet een nieuw lid beschikken over een gedegen derde helft omdat het after-voetbal bij ons heel belangrijk is.''

Op de jaarvergadering, die overigens maar eens in de twee jaar wordt gehouden, worden aspirant-leden voorgedragen door de voorzitter. Alle leden van Black Devils ± ook oud-voetballers van soms al ver in de tachtig ± mogen deelnemen aan de stemming. Het aspirant-lid dat wordt gekozen, mag zich voor de rest van zijn leven lid van Black Devils noemen.

De voorzitter is overigens de enige persoon die een officiële status binnen de vereniging heeft. ,,De overige leden zijn per definitie in opleiding'', lacht Heijnis. ,,Sommigen al dertig jaar.''

Black Devils heeft geen eigen terrein, maar is `gastspeler' op de velden van een vereniging in Nieuw-Vennep. Het enige team van de club komt uit in een veteranencompetitie. Getraind wordt er nooit. ,,Wij zijn allemaal ouder dan 35 en moeten het hebben van onze techniek. En techniek leer je niet meer na je 35ste.''

Dit is de negentiende en allerlaatste aflevering van een serie over opvallende sportploegen.

    • Paul de Lange