Fusienieuws voert koersen op

Een megafusie in de bankensector, een overname in de verzekeringsbranche en het hogere slot van Wall Street afgelopen vrijdag hebben de AEX-index van de Amsterdamse effectenbeurs vanochtend met 1,8 procent (10,47 punten) doen stijgen naar 542,56 punten.

Het nieuws dat de Franse bank Société Générale samengaat met Paribas dreef vooral de koersen van de financiële waarden omhoog. Zo steeg ABN Amro 3,5 procent in waarde, ING 3,3 procent en Aegon 3,2 procent. Fortis kon met een bescheiden klim van 0,8 procent niet meekomen. Ook de overname van verzekeraar Guardian Royal Exchanges door een dochter van het Franse Axa stimuleerde de financiële sector.

Ook Vendex maakte vanochtend een opvallende stijging door. De koers van het aandeel steeg zonder duidelijke reden 7 procent (1,60 euro) naar 24,50 euro. Volgens hoekmansbedrijf Van der Moolen, die de koers van dit aandeel vaststelt, ,,bieden enkele grote partijen'' op het aandeel. ,,Vorige week werden deze aankopen nog tegengehouden door beleggers. Nu komen er mondjesmaat stukken los. De omzet is echter nog steeds laag'', aldus een hoekman van Van der Moolen. Het aandeel Vendex is in een week tijd van 18,55 euro gestegen naar maximaal 24,75 euro vanochtend. Dat betekent een stijging van 33,4 procent.

Midkapfonds IHC Caland was vanochtend een grote verliezer na publicatie van een nettowinststijging van 24,5 procent in 1998. Dat was aan de onderkant van de verwachtingen van analisten. De koers van de baggeraar daalde naar 35 euro, 5,7 procent onder het slot van vrijdag.

Hoofdfonds KLM presteerde beter. De luchtvaartmaatschappij steeg 85 eurocent naar 24,30 euro. Het concern presenteert morgen zijn resultaten over het derde kwartaal. ,,Het zou kunnen zijn dat hier op geanticipeerd wordt'', zegt een handelaar.

Ahold steeg vanochtend met 0,50 euro (1,5 procent) naar 34,70 euro.Minder goed ging het met KPN. Het telecombedrijf noteerde een verlies van een halve euro en kwam uit op 48,25 euro. Ook Philips raakte in de min; het aandeel leverde 15 eurocent in op 63,85 euro.