Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

FREDJE EN D'N WITTE WEER SAMEN

Met de op het oude nest teruggekeerde Arnold Scholten (36) erbij werd FC Den Bosch nog bejaarder. Maar de ploeg is wel koploper in de eerste divisie. ,,Voetballers kunnen tegenwoordig veel langer mee.''

FC Den Bosch heeft de oudste ploeg in het betaalde voetbal. Er zitten liefst vijf spelers van 34 jaar of ouder in de selectie. In de winterstop sloot de 36-jarige Arnold Scholten zich aan. De Witte Socrates keerde na dertien jaar terug op het oude nest. Het was altijd zijn wens gewenst: zijn profcarrière, die hem langs Ajax (twee keer), Feyenoord en het Japanse JEF United voerde, afsluiten in zijn geboortestad. En zo speelde Scholten gisteren voor het eerst van zijn leven een wedstrijd in de eerste divisie. Het was effe wennen, pufte hij na de gelukkige 2-1 winst tegen ADO Den Haag.

,,Ik denk dat het in de eerste divisie elke week een kwestie van overleven is. Het is rennen en vliegen. Alle ploegen spelen aanvallend, een beetje op z'n Engels'', meent Scholten. Hij beleefde bij zijn rentree in het Nederlandse voetbal meteen een heet middagje in het Haagse Zuiderpark. De thuisclub was aanvankelijk veel sterker, maar gaf ± nota bene met een man meer (Bosschenaar Lurling werd uit het veld gestuurd) ± het initiatief en de 1-0 voorsprong nog uit handen.

Topscorer Harry van der Laan, een andere krasse dertiger bij FC Den Bosch, werd de hele wedstrijd uitgescholden door de aanhang van zijn vroegere club, maar nam zoete wraak met twee lepe treffers. Scholten en zijn ploeggenoten moesten in een spelersbus met een kapotte achterruit op huis aan, omdat Haagse fans zich na de nederlaag van hun ploeg misdroegen en grote vernielingen aanrichtten. Welkom in de eerste divisie!

Scholten kreeg de afgelopen maanden betere aanbiedingen dan die van FC Den Bosch. ,,Maar ik wilde eigenlijk alleen nog hier voetballen'', legt hij uit. ,,Bij een andere club zou ik me niet meer optimaal hebben kunnen motiveren.'' Hij zag dat er veel veranderd was bij de club, het stadion is gemoderniseerd en er zitten veel meer mensen dan vroeger op kantoor. Maar eigenlijk was het allemaal toch vertrouwd voor Scholten. Ook voor de oude supporters langs de lijn bij de training, die het, zoals afgelopen donderdag in de stromende regen, alweer over d'n Witte hebben als ze Scholten bedoelen.

Scholten werd bij de koploper van de eerste divisie herenigd met oude makkers. Natuurlijk trof hij Fred van der Hoorn, met wie hij, voor zijn professionele loopbaan begon, al bij BVV samenspeelde, maar daar waren ook keeper Jan van Grinsven en Hans Gillhaus. De vier veteranen maakten deel uit van de Bossche ploeg die in de jaren tachtig de voetbalwereld verraste met goede resultaten. Onder trainer Rinus Israel eindigde Den Bosch toen twee keer knap als zesde in de eredivisie. Nu zou die klassering recht geven op Europees voetbal, destijds helaas nog niet.

Den Bosch boekte in die jaren geregeld goede resultaten tegen de topclubs. Vooral streekgenoot PSV moest het vaak ontgelden. Nog steeds wordt in Den Bosch gesproken over de bekerwinst op de Eindhovense club na strafschoppen. Van der Hoorn: ,,Thuis in De Vliert konden we bijna niet verliezen.'' De ploeg was destijds een geslaagde mixture van de talenten uit de streek en routiniers als Pattinama, Aichorn en aanvoerder Cor Adriaanse ± niet te verwarren met Willem II-trainer Co Adriaanse. Gillhaus: ,,Israel was heel belangrijk voor ons. Hij regeerde met harde hand en dat sloeg aan. Hij bracht ons mentaliteit bij, zelfs met lichte blessures bleven we trainen.'' Van der Hoorn: ,,Het is mijn geluk geweest dat ik Israel heb getroffen. Hij had op dezelfde positie gespeeld en heeft me veel geleerd. Theo de Jong heeft me daarna verder ontwikkeld.''

Van der Hoorn (35) is de gangmaker van het huidige Den Bosch. Fredje, zoals hij door de supporters wordt genoemd, werd op paar honderd meter van het stadion geboren en zegt een blauw-wit hart te hebben. Clubliefde blijkt toch nog te bestaan in het profvoetbal. ,,Dit is mijn cluppie. Eredivisie of eerste divisie, het maakt mij niet uit'', stelt de verdediger. Van der Hoorn vertrok in 1989 bij Den Bosch, speelde bij het Schotse Dundee United en het Belgische Eendracht Aalst, maar keerde in december '96 terug.

Aan het begin van dit seizoen volgde ook Gillhaus (35), die in 1987 van Den Bosch naar PSV vertrok en daarna in Schotland, Japan en Finland voetbalde. Van der Hoorn: ,,Dan spreek je Arnold telefonisch vanuit Japan en dan gaat het toch kriebelen. Wat zou het mooi zijn als hij na Hans en mij ook nog zou komen. En dat gebeurde dus. Prachtig!''

Voordat ze als jongelingen in de Bossche hoofdmacht kwamen, speelden de drie eerst nog samen in het tweede. En nu, in de herfst van hun carrière, hopen ze dat ze weer met elkaar in de ploeg te komen. Fredje en d'n Witte vormden gisteren in Den Haag het centrale verdedigingsduo, maar Gillhaus ontbrak wegens een blessure aan de knie. ,,Het zal een bijzonder moment zijn als we er straks alledrie instaan'', zegt Gillhaus. ,,Het is jammer dat Jos er niet meer bij is'', zegt Van der Hoorn. ,,We vormden met z'n vieren de as. Jos en ik achterin, Arnold in het midden en Hans voorin.''

Jos is Jos van Herpen. Hij behoorde destijds ook tot het groepje talenten. In hetzelfde jaar ('86) dat Scholten door Cruijff naar Ajax werd gehaald, ging Van Herpen naar Feyenoord. Later speelde hij voor RKC en het Franse Brest. Een rentree bij Den Bosch zit er voor Van Herpen niet meer in. Hij werd afgekeurd voor het profvoetbal wegens een blessure aan de achillespees en verdient zijn brood met zijn twee sportzaken. Van der Hoorn: ,,We hebben in de jeugd nog tegen elkaar gespeeld. Arnold en ik bij BVV en Hans en Jos bij Zwaluw VFC uit Vught. Wij hadden tegen hun hier in Den Bosch een keer een punt nodig om kampioen te worden. Dat was zondagmorgen om elf uur. We verloren met 1-0. Hans Gillhaus herinnert me er nog weleens aan.''

Ze praten zeker niet alleen over vroeger. Want de Bossche veteranen willen nog één keer in de eredivisie voetballen. Het is bijna zes jaar geleden dat de club op het hoogste niveau speelde. Het zit er nu eindelijk weer in, want FC Den Bosch staat bovenaan. De weg naar de titel is echter nog lang. Maar de enorme ervaring zou weleens de doorslag kunnen geven. Noodgedwongen grijpen verscheidene clubs in de eerste divisie terug op oudere spelers, omdat de topploegen voor de uitbreiding van de selectie hun talenten wegkapen. Zo raakte Den Bosch de afgelopen jaren Van Nistelrooij en Lucius kwijt en nu is al bekend dat Anthony Lurling aan het einde van deze competitie naar Heerenveen vertrekt.

Bij FC Den Bosch pakt de keuze voor de oude knarren vooralsnog goed uit. ,,Je bent zo oud als je je voelt'', zegt Van der Hoorn. ,,Voetballers kunnen tegenwoordig veel langer mee dan vroeger. Dat komt door een betere trainingsopbouw. Vroeger gingen we het bos in en liepen we totdat we verzuurden. Nu gaat het allemaal anders.'' Scholten: ,,Ik denk dat het voor de eerste divisie goed is dat er zo veel oude jongens spelen. Het zijn herkenbare namen, die trekken de aandacht.''

Trainer Martin Koopman, die nog als verdediger van FC Twente in de jaren tachtig tegen Den Bosch met Gillhaus, Van der Hoorn en Scholten speelde, gaat voorzichtig met zijn veteranen om. Ze hoeven in tegenstelling tot de rest van de selectie maar één keer per dag te trainen. Niemand van de jongere spelers die daar moeilijk over doet. ,,Zoals ik me nu voel, kan ik nog wel een jaar of drie, vier mee'', zegt Van der Hoorn.

De vraag is of Den Bosch het met deze ploeg zou redden in de eredivisie. ,,Het eerste seizoen wel'', oordeelt spits Harry van der Laan (34), die er deze competitie alweer twintig intrapte. ,,De ouderen zijn eerzuchtig en willen op het hoogste niveau laten zien dat ze het nog kunnen. Pas daarna zullen we te oud zijn en moet er vers bloed komen.''