Frans AXA neemt Britse verzekeraar GRE over

De Franse verzekeraar AXA heeft de overnameslag om de Britse branchegenoot Guardian Royal Exchange (GRE) gewonnen. Ook de internationale verzekeringsgroep Eureko, waarvan het Nederlandse Achmea de grootste aandeelhouder is, was in de race voor GRE.

AXA betaalt 3,4 miljard pond (10,8 miljard gulden) voor een van de oudste Britse verzekeraars. Het bod, 388 pence per aandeel, ligt ruim 5 procent boven de aandelenkoers van afgelopen vrijdag. Het bod wordt formeel gedaan door de maatschappij Sun Life & Provincial Holdings die voor 72 procent in handen is van AXA. De betaling van de overnamesom vindt plaats in contanten en in aandelen.

Axa brengt GRE in eerste instantie onder bij Sun Life. Deze maatschappij houdt de activiteiten van GRE in Groot-Brittannië en Ierland en doet GRE Overseas over aan AXA. De Amerikaanse tak van GRE gaat naar Liberty Mutual. Aan het eind van de operatie zal het belang van AXA in Sun Life zijn verminderd tot 56,1 procent. GRE heeft bijna 18.000 mensen in dienst en beschikt over een bestand van 7,5 miljoen mensen. Bij AXA, dat sinds de overname in 1996 van UAP de grootste verzekeraar van Europa is, zijn 80.000 mensen werkzaam.

Een woordvoerster van Eureko wilde — in afwachting van een formeel standpunt — niet bevestigen dat de Europese verzekeringsgroep daadwerkelijk een bod heeft gedaan. Volgens de Britse zakenkrant Financial Times zou Eureko 385 pence per aandeel cash hebben geboden. Volgens bronnen bij GRE zou het bod zijn afgewezen omdat Eureko nog te veel voorwaarden aan een eventuele overname verbond.

Ook bij het bod van de Franse staatsverzekeraar GAN greep Eureko mis. Wanneer de overname van GAN vorig jaar was geslaagd had het Europese samenwerkingsverband een beursnotering aangevraagd. Achmea (onder meer Zilveren Kruis, FBTO, Centraal Beheer) is met een belang van 30 procent de grootste aandeelhouder van Eureko.

Een andere gegadigde voor GRE was de Britse verzekeraar Royal & Sun die met een bod van 390 pence het meest voor het bedrijf over had. Een deel van dit bod zou worden betaald in aandelen, maar de uitgelekte deelname aan de biedingsstrijd om GRE zorgde voor een koersdaling van meer dan 5 procent. Het bestuur van GRE was bevreesd dat het nieuws van een geslaagd bod een verdere koersdaling zou veroorzaken, waardoor het bod van Royal & Sun minder waard werd.