Frank de Boer scoort en ziet twee keer geel

Barcelona heeft de smaak te pakken. In de Spaanse voetbalcompetitie behaalde de ploeg van trainer Louis van Gaal gisteren de zesde zege op rij, na een voorgaande serie van vier nederlagen. Voor eigen publiek werd het bescheiden Racing Santander met 3-2 verslagen. De thuisploeg beëindigde het duel met tien man nadat Frank de Boer in de 64ste minuut met een tweede gele kaart van het veld werd gestuurd.

Het beslissende doelpunt in Camp Nou kwam op naam van een andere Nederlander, middenvelder Phillip Cocu. Acht minuten voor tijd rondde de international een pass af van aanvoerder Figo. Frank de Boer nam met een kopbal de 2-1 voor zijn rekening. Het was zijn eerste doelpunt in Spaanse dienst.

Door de overwinning kwam Barça alleen aan de leiding in de Primera Division, met één punt voorsprong op Valencia. Naaste concurrent Celta Vigo verloor met 2-1 bij Deportivo La Coruña. Real Madrid bezet de vijfde plaats. Tegen stadgenoot Villareal won de ploeg van trainer Guus Hiddink met 2-0, dankzij twee treffers van Morientes. Met die zege nam Real revanche voor de nederlaag van een week eerder, toen Deportivo met 4-0 te sterk was.

In Engeland was een belangrijke rol weggelegd voor Dennis Bergkamp. De Nederlandse aanvaller van Arsenal besliste met een wonderschoon doelpunt de Londense stadsderby tegen Chelsea, 1-0. Voor de koploper was het de eerste nederlaag in een serie van 21 duels. Bergkamp passeerde doelman Ed de Goey met een strak schot van afstand. Na afloop kreeg hij een staande ovatie van het publiek op Highbury.

Manchester United profiteerde van het verlies van Chelsea. De ploeg van Jaap Stam nam de eerste plaats over, mede door de eigen overwinning (1-0) op het zwakke Charlton Athletic en een nederlaag van concurrent Aston Villa. Yorke maakte in de 89ste minuut het enige doelpunt voor The Mancunians. Villa was niet opgewassen tegen Newcastle United, de ploeg van manager Ruud Gullit die met 2-1 zegevierde. Alan Shearer scoorde voor het eerst in vier maanden weer eens voor Newcastle. Bij Villa ontbrak spits Collymore die voor een stressbehandeling is opgenomen in een kliniek.

United heeft een voorsprong van een punt op Chelsea en Aston Villa. Arsenal heeft twee punten minder dan de nieuwe lijstaanvoerder, die dit seizoen voor het eerst de leiding heeft in de Premier League.

Met dank aan Pierre van Hooijdonk beëindigde hekkensluiter Nottingham Forest zaterdag een reeks van negentien wedstrijden zonder zege. Everton werd met 1-0 verslagen. Van Hooijdonk schoot zes minuten na rust raak.

In Italië handhaafde Fiorentina zich op de eerste plaats door een 3-0 zege op Vicenza. Aanvoerder Batistuta maakte zijn achttiende doelpunt van het seizoen. Titelverdediger Juventus ging met 1-0 onderuit bij Cagliari en zakte naar de zevende plaats.