Feyenoord na rel zonder supporters naar buitenland

Supporters van Feyenoord hebben zaterdag ersntige rellen veroorzaakt rondom het duel Bayer Leverkusen-Feyenoord. Bij de ongeregeldheden in Leverkusen vielen tien gewonden en werd grote materiële schade aangericht. Naar aanleiding daarvan wil het bestuur van Feyenoord de komende anderhalf jaar zijn wedstrijden in het buitenland zonder eigen supporters spelen. Tot juli 2001 verkoopt de club geen kaarten voor duels in het buitenland meer uit vrees dat Feyenoord wordt uitgesloten van Europees voetbal.

De officiële supportersvereniging van Feyenoord toont begrip voor de maatregel, maar voorzitter W. Veenman, tevens de woordvoerder van de 26.000 aangesloten supporters, betwijfelt of de clubleiding het juiste middel tegen het vandalisme heeft gevonden.

,,Voorzitter Van den Herik kon na de rellen in Leverkusen geen kant meer op'', erkent Veenman. ,,Hij moest een daad stellen. Dat heeft hij met deze maatregel luid en duidelijk gedaan. Ik heb er begrip voor en vindt het eigenlijk ook wel terecht. Van den Herik kon niet anders. Hij heeft geen andere wapens meer.''

Toch vraagt Veenman zich af of het besluit rendement oplevert. ,,We hebben 90 tot 95 procent goede supporters. Die kunnen zo'n maatregel nog wel accepteren, hoe pijnlijk het ook voor henzelf is. Maar het gaat natuurlijk om de laatste vijf procent die niet in de hand te houden en evenmin in kaart te brengen is. Die gaan altijd naar uitwedstrijden en komen ook altijd aan toegangsbewijzen. Die gasten zullen zich nu echt niet laten afschrikken door deze maatregel van Van den Herik. Dus het gevaar van nieuwe rellen in het buitenland blijft altijd bestaan.''

De ongeregeldheden begonnen in de binnenstad van Leverkusen. Daar sneuvelden verschillende winkelruiten. De politie verrichtte toen al een tiental arrestaties. In het stadion kwam het tot een botsing tussen politie en aanhangers van Feyenoord. Naar schatting vierhonderd toeschouwers gooiden anderhalf uur na het einde van de wedstrijd, die Feyenoord met 1-0 verloor, uit de bovenste ring van het stadion met stenen en puntige ijzeren voorwerpen naar geparkeerde auto's. Drie politiemannen en een paar suppoosten raakten gewond. Drie politiewagens en een aantal personenauto's liepen schade op. Een kassahokje ging in vlammen op.

De politie riep overal in de deelstaat Noordrijnland-Westfalen versterking op. Zeshonderd man hield de vierhonderd raddraaiers na de wedstrijd vast in het stadion. Ze worden aangeklaagd wegens straatschenderij en verstoring van de openbare orde. Onder hen bevond zich een aantal Feyenoordfans met een stadionverbod.