ENDANGERED MUSIC PROJECT

Het Archive of Folk Culture van de Library of Congress in Washington DC bevat vijftigduizend opnamen van volksmuziek uit de hele wereld. Vooral de oudere opnamen zijn van onschatbare antropologische en culturele waarde omdat ze de muzikale geschiedenis betreffen van (bijna) uitgestorven volkeren. Het Endangered Music Project brengt al enige jaren met regelmaat deze unieke muzikale documenten opnieuw uit op cd. The Arthur S. Alberts Collection en The Yoruba/Dahomean Collection zijn de meest recente toevoegingen.

Arthur S. Alberts (1910-1986) reisde tussen 1942 en 1954 door West-Afrika. Gewapend met voor die tijd hypermoderne apparatuur en een intense nieuwsgierigheid naar de variëteit aan lokale muziektradities, maakte hij opnamen van religieuze gezangen, straatmuziek, urbane pop en dorpsdrummers. Hoewel Alberts' materiaal uit zeer diverse bronnen afkomstig is, zijn er wel bepaalde algemene kenmerken te ontwaren.

Zeer karakteristiek is de vervlechting van ritmische patronen, die resulteert in complexe polyritmiek. Micro-pulses, die elkaar soms met een snelheid van zelfs 576 per minuut kunnen opvolgen zoals een drumensemble uit Ivoorkust demonstreert, versnellen de afzonderlijke ritmes. Vraag-en-antwoordzang voorziet de stukken van melodie, tegelijkertijd het repetitieve element van de muziek benadrukkend.

De Alberts collectie, die van een zeer goede geluidskwaliteit is, laat deze kenmerken horen in de gedaanten van onder andere de hypnotiserende zang van het Liberiaanse Mano-volk, het organische geluid van Zaïrese waterdrums en Ghanese steenhouwers die zichzelf begeleiden met pikhouwelen en hamers.

Op The Yoruba/ Dahomean Collection wordt een overzicht gegeven van de muziek van Amerikaanse afstammelingen van het West-Afrikaanse Yoruba-volk. De muziek uit Cuba, Brazilië, HaÏti en Trinidad refereert vaak aan de voodoo, die met de Afrikaanse diaspora zijn weg vond naar Zuid- en Midden-Amerika. De opnamen van de door drums overheerste gezangen zijn kwalitatief minder dan die van de Alberts-collectie, maar zijn onmisbaar voor hen die geïnteresseerd zijn in de authentieke voorlopers van veel Latijns-Amerikaanse muziek.

Endangered Music Project: The Arthur S. Alberts Collection (Rykodisc, RCD 10401). Endangered Music Project: The Yoruba/ Dahomean Collection (Rykodisc, RCD 10405)

    • Edo Dijksterhuis