Denver Broncos superieur in Super Bowl

Nog geen ploeg is er in geslaagd de Super Bowl, de felbegeerde titel in het American football, drie keer achter elkaar te winnen. Die uitdaging zou John Elway, spelverdeler van de Denver Broncos, kunnen doen besluiten zijn carrière nog met een jaar te verlengen. De veteraan leidde zijn ploeg afgelopen nacht in Miami naar een afgetekende 34-19 overwinning op de Atlanta Falcons. Elway werd uitgeroepen tot de meest waardevolle speler van de finale. ,,Ik ga rustig nadenken over mijn toekomst'', zei hij na afloop.

Denver lijkt klaar om historie te schrijven. De ploeg, met onder anderen de 31-jarige Nederlander Harold Hasselbach in de verdediging, is momenteel oppermachtig in de Noord-Amerikaanse profliga NFL. Elway is de grote regisseur, maar hij wil na zestien zware seizoenen stoppen. Iedereen in Denver hoopt dat hij zijn afscheid nog even wil uitstellen.

De suprematie van Denver, dat dit seizoen slechts twee keer verloor, zorgde ervoor dat de Super Bowl van 1999 geen spannende aangelegenheid was. De 75.000 toeschouwers in het volgepakte stadion en de naar schatting 800 miljoen mensen voor de televisie — dertig seconden reclametijd kostten in de Verenigde Staten 1,5 miljoen dollar — hadden al snel door dat Atlanta voor geen verrassing zou kunnen zorgen. Atlanta-quarterback Chris Chandler kon absoluut niet tippen aan zijn collega Elway, die liefst zes beslissende passes gaf. Halverwege leidde Denver al met 17-6.

Elway won vorig jaar pas zijn eerste Super Bowl nadat hij eerder met Denver de grote finale drie keer had verloren. Dat gebeurde met Dan Reeves als coach. Reeves staat nu aan de zijlijn bij Atlanta. Hij en Elway zijn grote vijanden. Reeves beschuldigde de quarterback er in 1991 van dat hij samenspande met assistent-coach Mike Shanahan om hem weg te krijgen. Hij ontsloeg Shanahan en met Elway praatte hij nauwelijks meer. Shanahan werd later als hoofdcoach naar Denver teruggehaald. Zodoende stond hij afgelopen nacht tegenover zijn oude baas.

Het was opmerkelijk dat Reeves Atlanta coachte. Hij onderging half december een zware hartoperatie en kreeg vier bypasses. Veel last van spanning kan de coach niet hebben gehad, want zijn ploeg kwam veel te kort. ,,We hebben niet goed gespeeld en we wisten bij voorbaat dat we dan kansloos zouden zijn tegen Denver'', aldus Reeves. Hij wacht nog steeds op zijn eerste zege in de Super Bowl, vier keer verloor hij de finale al. ,,Elke keer doet het weer pijn'', zei hij na afloop.

Atlanta-verdediger Eugene Robinson leed dubbel verlies. Hij werd aan de vooravond van de finale in Miami opgepakt door een agente die zich voordeed als een prostituee. Na een verblijf van enkele uren in de cel werd de speler overgedragen aan de teamleiding van Atlanta. Robinson moet later voorkomen. Hij speelde een slechte wedstrijd en bood na afloop zijn excuses aan.