Davos: in de rij om Schwab een hand te geven Aan een stuk door worden zaken in de week gelegd `Wat denk je van een attaque voor Jeltsin?'

Ondernemers en politici van over de hele wereld vierden zaterdagavond feest in Davos. Wat bespraken ze met elkaar tussen het dansen en eten door?

Hij heet Dieter Falke, hij zit in de raad van bestuur van Westdeutsche Landesbank en hij is heel tevreden, want hij heeft net gedineerd met Grigori Javlinski. Javlinski is kandidaat voor het Russische presidentschap zodra Jeltsin het veld heeft geruimd. ,,Javlinski is de enige daar met een heldere kop, de enige die iets van economie begrijpt'', zegt Falke. ,,Die man moet worden gesteund.''

En dat doet Falke dan ook; hij leerde de Rus kennen in Moskou, zes jaar geleden. De bankier op zoek naar investeringsmogelijkheden, de politicus op zoek naar geld. Ze ontmoetten elkaar in de Doema, ze hadden een paar werkontbijten en sindsdien zien ze elkaar met een zekere regelmaat, meestal in Duitsland. Rusland is na de val van de roebel voor Westerse investeerders niet meer interessant.

Nu hebben de Duitse bankier en de Russische presidentskandidaat elkaar getroffen in Davos, op zaterdagavond, een paar uur voor de grote Soiree van Klaus Schwab, de organisator van het World Economic Forum. Dat forum is een jaarlijks congres voor — zo staat het in de persberichten — duizend chief-executives van 's werelds belangrijkste ondernemingen, driehonderd politieke leiders, veertig staatshoofden en verder nog allerlei geleerden en intellectuelen en die praten dan zes dagen lang over de gevolgen van globalisering en hoe krijgen we, na de Aziatische crisis, de Russische crisis en nu de Braziliaanse crisis, het internationale financiële systeem weer stabiel. De chief-executives praten natuurlijk ook veel met elkaar — in de bars van de hotels, of op de berg na het skiën, of bij het feesten en de concerten. Ga trouwens even na wat dat met een dorp doet. Davos is tijdens het World Economic Forum één grote parade van Mercedessen en Audi's (vreemd genoeg geen BMW's), politiemensen met het geweer op de borst en dames in lange bruine bontmantels.

Van de feesten is de grote Soiree het hoogtepunt en het moet voor Klaus Schwab wel het mooiste bewijs zijn dat hij iemand ís: de executives en ander leiders staan aan het begin van de avond eindeloos in de rij om hem een hand te kunnen geven. Daarna gaan ze in hun smokings en avondjaponnen dansen en eten en champagne drinken, maar ook veel rondlopen door alle zalen en elkaar vertellen wat ze doen en hoe ze over de wereld denken.

,,Hé, hoe gaat ie'', roept Bill de Vlugt van Van Leer Packaging tegen een andere Nederlandse ondernemer (er zijn ongeveer zeventig Nederlanders in Davos, Cor van Zadelhoff bijvoorbeeld en Alexander Rinnooy Kan van de ING Groep, Gerlach Cerfontaine van Schiphol en Annemarie Jorritsma van Economische Zaken).

Heel goed, roept de ondernemer. ,,Let maar op, ik ga binnenkort een grote overname doen.''

,,Heb je geld dan?'', roept De Vlugt.

Aan een stuk door worden er zaken geregeld — of nee, dat klinkt te definitief.

Er worden zaken in de week gezet. Lukt het je niet de meerderheid te krijgen in een Poolse onderneming waar je al 30 procent van hebt, daar loopt een Poolse minister. Verwacht niet dat het morgen is opgelost — maar over een jaar waarschijnlijk wel. Besluit je volgende maand om naar Zuid-Korea te gaan voor nieuwe business? Bel de Zuid-Koreaanse handelsvertegenwoordiger met wie je hier zo gezellig hebt staan praten en vraag hem wie je moet hebben.

Dieter Falke, de Duitse bankier, staat in de zaal met het zwembad waar The Saga Dancers Mauritiaanse muziek spelen en obers tropische cocktails mixen. ,,Rusland is een vliegtuig dat bestuurd wordt door piloten die niet weten wat een vliegtuig is. De passagiers zijn in paniek en in de laadruimte liggen nucleaire bommen.''

Hij ziet een kennis uit de tijd dat hij nog in de Verenigde Staten werkte, een consultant van A.T. Kearny. Die vertelt eerst hoe hard hij de afgelopen weken heeft gewerkt — ,,ik ben in Brazilië geweest, in India en in Italië en maandag vlieg ik naar Berlijn'' — en dan wil hij weten of Falke vanmiddag nog bij de bijeenkomst met de Jevgeni Primakov, de eerste minister van Rusland, is geweest.

,,Primakov,'' zegt Falke met een vies gezicht, ,,nee, wat die te vertellen heeft weet ik zo ook wel.''

,,Mee eens, zegt de consultant, ,,predictable boring.''

,,Het wordt tijd dat daar eens wat gebeurt'', zegt Falke.

,,Wat denk je van een beslissende attaque voor Jeltsin?''

Zondagmiddag, bij de warme chocolademelk op de Schatzalp (bekend van de Toverberg van Thomas Mann), vertelt hij hoe hij Javlinkski helpt. ,,Ik heb me geabonneerd op de publicaties van zijn economische onderzoeksinstituut'', zegt hij. Rechtstreeks geld overmaken aan een Russische presidentskandidaat gaat niet. ,,Dat is illegaal.'' Falke helpt de Rus ook door hem in contact te brengen met andere Westerse bankiers en industriëlen.

Denkt Falke dat Javlinkski enige kans maakt? Tijdens een lunch met Annemarie Jorritsma vertelde de Russische presidentskandidaat dat hij bij verkiezingen nu 15 miljoen stemmen zou krijgen.

,,Hij denkt liberaal-economisch. Hij begrijpt hoe financiële markten werken. Hij weet hoe de belastingen moeten worden hervormd. In het Westen krijgt hij veel support.''

Maar zal het hem helpen?

Falke aarzelt: ,,Hij is geen lid van de oude nomenklatura. Hij moet het hebben van de jonge kiezer.'' En: ,,Hij heeft het nadeel dat hij een jood is. Een jood uit Kiev.''

    • Jannetje Koelewijn