AARDAPPELFANFARE

U beseft het misschien niet, maar we zitten middenin de Aardappel Achtdaagse. Die campagne loopt tot 7 februari en is bedoeld om het volk tot het eten van meer aardappels aan te zetten. Althans de jong-volwassenen onder ons, want die hangen volgens een trendonderzoeker nogal aan `het aspect gemak'. `Tijdarm' als ze zijn, zien ze af van het koken van het `product aardappel'. De Achtdaagse hamert erop dat aardappels zich niet alleen lenen voor het traditionele koken. Je kunt er bijvoorbeeld ook van die snelle ovenschotels mee maken. Al lopen de jongeren niet helemaal in de pas (maar dat komt wel zodra ze hun eigen gezinnetje stichten, zo is de verwachting), toch had Van Gogh ook vandaag nog zijn Aardappeleters kunnen schilderen. Zes op de tien Nederlanders eten geregeld aardappels en bij die score blijven rijst en pasta ver achter. Het nationale belang van dit knolgewas is zo groot, dat er een speciale brancheorganisatie voor bestaat: de NIVAA. Die gaf het startschot voor de campagne. Onderdeel van de plechtigheid was de uitreiking van de Vergulde Pieper. Die ging dit jaar naar de heer G. Lodewijk, tussen de aardappels opgegroeid, voorzitter van de VBNA (Vereeniging ter Behartiging van den Nederlandsche Aardappelhandel) en lid van wel tien aardappelcommissies.

Ik zet de feestelijkheden graag luister bij met een recept voor aardappelsoep met gerookte zalm, die overigens vervangen kan worden door gerookte forel of paling en Hollandse garnalen.

Pel en snipper het sjalotje. Snijd het witte en lichtgroene deel van de prei in smalle ringen. Snijd de aardappels in stukken. Smelt de boter en fruit hierin de sjalotsnippers twee minuten lang. Fruit de preiringen even mee. Doe de wijn, de bouillon en de stukken aardappel erbij. Breng het vocht aan de kook en laat de aardappelstukken in 10-15 minuten gaar worden. Pureer de soep met een staafmixer of in een foodprocessor. Roer de room door de soep. Opnieuw aan de kook brengen. Breng de soep met peper op smaak. Eventueel ook met wat zout, maar denk eraan dat de zalm al zout is. Verdeel de zalmfilet in stukjes over 4 borden of kommen. Schep de soep erover en strooi daarop de bieslook.

    • Annelène van Eijndhoven