Inflatie Rusland schiet omhoog

MOSKOU, 31 DEC. De inflatie in Rusland is dit jaar fors opgelopen. Vergeleken met vorig jaar stegen de prijzen met 84,4 procent, zo heeft het staatscomite voor de statistiek vanmorgen bekendgemaakt. In 1997 bleef de geldontwaarding beperkt tot 11,0 procent.

De inflatie schoot omhoog nadat de financiele autoriteiten half augustus hadden besloten de roebel te devalueren. De waardevermindering van de Russische munteenheid had tot gevolg dat importgoederen fors duurder werden. Uiteindelijk is de roebel ten opzichte van de Amerikaanse dollar dit jaar met 71 procent in waarde gedaald.

Met het jongste cijfer komt een einde aan de dalende trend van de inflatie in de afgelopen zes jaar. Die prijsstabilisering gold als een van de beste prestaties van het monetaire beleid van Moskou sinds de hyperinflatie aan het begin van de jaren negentig. Die was het gevolg van de overgang naar een vrije-markteconomie.

De reserves van de centrale bank zijn dit jaar geslonken tot weinig meer dan 11 miljard dollar, aldus de centralebankpresident, Viktor Gerasjtsjenko, tegenover het Russische televisestation ORT. Eind vorig jaar was dat nog 18 miljard dollar terwijl het Internationaal Monetair Fonds de deviezenvoorraad dit jaar met een lening van 4 miljard dollar aanvulde.

De vreemde valuta's zijn vooral gebruikt om buitenlandse schulden af te lossen, aldus de bank. Tegenover de vermindering van de valutareserve, staat een toename van de goudhoeveelheid met 69 miljoen ton tot 515 miljoen ton.

Gerasjtsjenko zei dat het welslagen van de ontwerpbegroting niet afhangt van de wisselkoers van 21,5 roebel tegenover de dollar, die analisten veel te optimistisch vinden. Belangrijker is volgens hem of de regering in staat is belastingen te innen, de belastingbasis te verbreden en de economie aan te jagen. (KRF)