FYSIEKE CONDITIE

De mens heeft al 170 millenniumwisselingen achter de rug. Maar al vroeg in de volgende duizend jaar gaat het mis, als we de evolutie te hulp schieten.

De ramp tekende zich al af in de eeuw waarin we nu leven. Toen zijn de aan de mens gestelde eisen sneller veranderd dan ooit tevoren. 170.000 jaar lang was het voor de mens een kwestie van jagen, landbouwen verzamelen, territorium verdedigen en nakomelingen verwekken en verzorgen. De laatste honderd jaar zijn daar bijgekomen: managen, vergaderen e-mailen, telefoneren, muis bedienen, tv-kijken en bedrijfsstrategieen uitdenken. Maar het menselijk lichaam is niet meegeevolueerd. Het verschil tussen wat de mens wil en wat zijn lichaam kan wordt steeds groter.

Het menselijk lichaam blijft in vorm als het arbeid verricht. Uitputtende arbeid schaadt, maar flink bewegen op gezette tijden houdt het hart gezond en de geest scherp. Het zijn voorwaarden voor een lang en productief leven. Stress verwerkt het lichaam het best door te vechten of te vluchten, niet door met ingehouden woede achter het autostuur, in de vergaderzaal of achter het computerscherm te zitten.

Hardwerkend en opgewonden stilzitten, dat doet de Westerse mens aan het eind van dit millennium. Hij wordt er dik van en krijgt verstopte bloedvaten. Ter compensatie werd de fitnesscultuur ontwikkeld. De wetenschap heeft aangetoond dat met lichaamsactiviteit en gezond eten hart- en vaatziekten en kanker te voorkomen zijn. Het met stilzitten verdiende geld wordt uitgegeven aan gezond en biologisch voedsel, survival-weekenden in de Ardennen, wandeltochten in Nepal, een abonnement op het fitnesscentrum de marathon in New York of aan een vetzuigoperatie.

Maar de wetenschap ontdekte ook dat de mens zijn vrije tijd toch het liefst doorbrengt achter het computer- of tv-beeldscherm. Ondanks de bewegingscultuur wordt de Westerse bevolking steeds zwaarlijviger.

Overbodige cellen, weefsels en organen verhogen inmiddels de kans op ziekten die zich naar nuttige delen van het lichaam kunnen verspreiden.

Het is niet te verwachten dat de evolutie snel voor het verdwijnen van vetcellen, efficient werkende darmen, tenen, benen, billen en ander overbodigs zal zorgen. Hoe lang heeft het wel niet geduurd voordat we onze staart kwijt waren?

Om te voorkomen dat komende generaties uitsluitend uit dikkerdjes bestaan die snel doodgaan, moet de mens zichzelf ontvlezen en ontbenen. Dit kan gefaseerd gebeuren. In het eerste kwart van de volgende eeuw kunnen bij mensen met een zittend beroep de benen en een groot deel van hun darmen worden verwijderd. Via hun computer kunnen ze virtueel toch overal komen waar ze willen zijn. Veel energie hebben ze daarvoor zelf niet nodig. Zodra de spraaktechnologie ver genoeg gevorderd is, zijn toetsenbord en muis overbodig en kunnen de armen eraf. Nog voor de helft van de volgende eeuw is de computer met gedachten bestuurbaar. Dat is de fase waarin de mens afstand kan doen van zijn hele lichaam, op de hersenen na.

Natuurlijk worden de denkkrachtcomputers ooit zo slim dat ze de hersenen afstoten. Dat laatste organische bestanddeel wordt te duur in onderhoud omdat er een aparte voedingsbron voor in stand moet blijven. Vanaf dat moment bestaat de mens alleen nog in apparaten, in anorganisch materiaal. Wie dan bestaat zal op dat proces terugkijken als het zoveelste voorbeeld van een geslaagde, snelle menselijke evolutie. De conversie kan binnen een eeuw voltooid zijn en de mens kan dan weer vele millennia mee.

VRAGEN

1. Hoe oud kan de biologische mens worden?

2. Hoe plant de ontvleesde mens zich voort?

3. Wat is de maximumleeftijd van de anorganische mens?