Beurs eventjes boven 1200 punten

AMSTERDAM, 30 DEC. De koersen op de Amsterdamse effectenbeurs zijn op de ochtend van de laatste handelsdag van dit jaar licht teruggevallen. Vroeg in de ochtend brak de AEX-graadmeter nog door de grens van 1200 punten. Dat was voornamelijk te danken aan het hogere slot van Wall Street.

Tegen de middag sloeg de stemming om. De index noteerde vier uur voor het sluiten van de handel van 1998 een verlies van 6,77 punten op 1187,90 punten. De handelaren en beleggers zaten al grotendeels thuis in afwachting van het nieuwe jaar. De dollar was vanochtend vrijwel onveranderd.

Alleen de optiebeurs zorgde voor wat omzet op de effectenvloer die vandaag voor het laatst tegen guldenkoersen handelt. Vanaf 4 januari kent de beurs, net als veel andere beurzen in Europa noteringen in euro's.

Een commissionair die al tientallen jaren in het vak zit en altijd met guldens heeft gerekend zei deze laatste dag niet als een historische te beschouwen. “Dat is overdreven. Misschien dat ik het zo zie als de euro definitief is.'

Wel onderkent de handelaar dat de transformatie de geschiedenis in zal gaan als een belangrijk moment. “De stap van gulden naar euro is wel een ingrijpende gebeurtenis.' Hij toonde zich vooral benieuwd of de wisseling van de munt nog voor rekenfouten gaat zorgen op de optiebeurs.

De AEX-fondsen waren vanochtend verdeeld. Luchtvaartmaatschappij KLM was procentueel de sterkste stijger op 56,10 gulden, een winst van acht dubbeltjes. Automatiseerder Baan leefde even op met een notering van 19 gulden. ING was een grote daler onder de hoofdfondsen. De koers verloor 2,05 procent op 114,70 gulden. Grootste verliezer was echter detailhandelsconcern Vendex, met een achteruitgang van 1,30 gulden op 44,90 gulden.

Uitschieter bij de Midkapfondsen was bouwconcern NBM Amstelland. Dit aandeel werd 3,50 gulden (8,4 procent) duurder op 45 gulden. Een duidelijke oorzaak was er niet.

Ook Hunter Douglas werd op de valreep meer waard. De koers steeg vanochtend 4,8 procent naar 59,50 gulden.

Grootste daler onder de middelgrote fondsen was Randstad. De koers stond vanochtend 2,4 procent lager op 100,20 gulden.

Ondanks de huidige ongeanimeerde markt kan de belegger terugkijken op een mooi beursjaar. De mini-krach in de herfst, waarbij de AEX bijna door de 800-grens zakte door de crisis in Rusland, lijkt al bijna vergeten. Ten opzichte van het laagste punt van de AEX, in oktober, won de index bijna 50 procent. Ook als gekeken wordt naar het slot van 1997 (913 punten), heeft het Damrak met een winst van 30 procent een mooi jaar achter de rug. Het hoogtepunt van dit jaar werd bereikt in juli, toen de AEX-index boven de 1300 punten kwam.