INTERNATIONALE BEURZEN

LONDEN Op een rustige Londense beurs zijn de aandelenkoersen vanochtend gemiddeld 1,4 procent gestegen. Net als elders in de wereld is de handel in de City in de laatste week van het jaar minimaal. De FTSE-index steeg naar 5952 punten. Reisorganisatie Thomson Travel viel op met een stijging van 5,4 procent.

FRANKFURT

De belangrijkste Duitse beursgraadmeter stond halverwege de dag op een licht verlies van 0,2 procent. De DAX-index passeerde gisteren de grens van 5000 punten en bleef daar vandaag op 5034,85 punten boven.

Handelaren schrijven de daling toe aan de lichte terugval van de dollar. Auto-aandelen toonden opnieuw hun gevoeligheid hiervoor. Daimler-Chrysler daalde 0,4 procent, BMW 1,8 procent. Volkswagen hield stand met een stijging van 0,4 procent. Ook de chemiesector voelde de zwakkere dollar. Bayer moest 1,4 procent prijsgeven.

PARIJS

In Parijs hielden de koersen zich rustig. De CAC-index stond vroeg in de middag 0,15 procent hoger. De omzetten waren laag. Alleen een kleine groep beleggers, die hun posities vlak voor het einde van het jaar nog wijzigen, was actief. Defensieve aandelen (minder risicovol) profiteerden van de wisselingen in hun beleggingsportefeuilles. Zo behoorden L'Oreal, Sodexho en Sanofi tot de stijgers.

Eurodisney, dat het de afgelopen tijd slechter deed dan het marktgemiddelde, herstelde. De koers steeg in de ochtenduren 4 procent.

TOKIO

Een vanuit de optiebeurs aangestuurde vraag naar aandelen heeft de effectenbeurs van Tokio vandaag hoger doen sluiten. De Nikkei-index eindigde met een winst van 137,84 punten op 13.846,90. Dat betekende een stijging van 1,0 procent.

Beleggers toonden vooral belangstelling voor technologiefondsen, en dan met name bedrijven met aan Internet gerelateerde activiteiten.

Daarmee volgden ze de trend die de voorgaande dag in New York was ingezet.

De handel in Tokio bleef net als gisteren, in omvang beperkt. Veel beleggers en handelaren hielden zich afzijdig omdat ze eerst een beter beeld willen hebben over de ontwikkeling van de lange rente in Japan.

Vorige week ondergingen de staatsobligaties fikse koersdalingen.

Daarnaast wachtten ze af welke gevolgen de introductie van de euro zal hebben op de internationale financiele markten.

NEW YORK

De Dow Jones-index is gisteren met 8,76 punten gestegen naar 9226,75 punten. De meeste beleggers hebben hun boeken op orde en gaan voor het einde van het jaar geen grote transacties meer aan.

Verreweg het grootste deel van de dag wist de beurs een kleine winst vast te houden. In het laatste uur van de handelsdag leek het mis te gaan, want toen kwam het koersgemiddelde op verlies te staan. Kort voor sluiting was de index terug op winst.

Bij de grote fondsen was nauwelijks beweging. De Internetfondsen waren daarentegen in trek. Forse winsten waren er voor America Online, Yahoo en Amazon.com. De elektronische schermenbeurs, Nasdaq, waaraan veel technologiebedrijven zijn genoteerd, bereikte na een stijging van 17,27 punten een hoogterecord van 2180,30 punten.