FORBES

Meer dan een procent groei zit er voor 1999 niet in en daarna zal de groei waarschijnlijk omslaan in een milde recessie. Niet zo'n ramp, meent het zakenblad Forbes, maar de kans is groot dat de recessie de ballon van de beurskoersen zal doorprikken. Er zijn redenen genoeg voor die verwachting. Hoewel de Dow Jones-index zich in november herstelde lijkt de situatie angstig veel op die in 1972-1973 toen de markt zich tijdelijk herstelde dankzij het geloof in de kracht van de grote traditionele ondernemingen maar daarna alsnog instortte.

Het blad stelt ook vast dat de beleggers-nieuwsbrieven tot nu toe optimistisch zijn maar hun lezers niet, want ze reageren veel minder frequent op de aanbiedingen dan enkele maanden geleden. En op gezag van Nobelprijswinnaar Milton Friedman meent het blad ook dat het moeilijk is te geloven dat de beurskoersen op het historisch hoge niveau van dit moment zullen blijven. Friedman ziet grote gelijkenis met de situatie in Japan in 1990, toen de markt een piek bereikte van 40.000 punten en vervolgens daalde tot het huidige peil van 14.000 punten. Het blad beroept zich op de Deutsche Bank voor de stelling dat de groei van het liquide kapitaal alleen de aandelenmarkten ten goede is gekomen en niet aan de productie van goederen en diensten.

Daar komt bij dat het Amerikaanse handelstekort dit jaar groeit tot 160 miljard dollar, hoger dan dat tijdens het Reagan-regiem. Als gevolg daarvan vermindert het Bruto Binnenlands Produkt en groeit de afhankelijkheid van geimporteerd kapitaal. Verder zijn de investeringen momenteel hoger dan de winsten. Dat verschijnsel was de afgelopen veertig jaar een garantie voor recessie. En ten slotte daalt ook het gebruik van de beschikbare capaciteit. Het blad concludeert dat overcapaciteit geen specifiek Aziatisch probleem is.

Het zakenblad Forbes verschijnt elke veertien dagen en is verkrijgbaar in de kiosk.

www.global.forbes.com