Cel voor Keniase agent die zijn vrouw sloeg

NAIROBI, 29 DEC. Een Keniase politieagent die vijf maanden geleden zijn echtgenote in coma sloeg, is gisteren alsnog gearresteerd. Zijn vrouw overleed op Eerste Kerstdag, haar verjaardag.

Felix Munyao tuigde eind juli zijn vrouw Betty af. De afranseling had eerst thuis plaats en werd vervolgens op een politiebureau in de Keniase hoofdstad Nairobi voortgezet. Felix, agent bij de verkeerspolitie, gebruikte onder andere een zwaar kookstel om zijn vrouw mee te slaan.

Volgens een vervalst rapport bracht een onbekende Betty naar het ziekenhuis, waar zij ernstig hersenletsel bleek te hebben opgelopen “bij een gewapende overval uitgevoerd door dieven'.

In werkelijkheid had Felix Munyao zijn ernstig gehavende echtgenote samen met een collega naar het hospitaal gebracht. Collega's van het politiebureau waar Felix gestationeerd was, zeiden later geen zaak tegen hem te kunnen beginnen zolang zijn vrouw geen verklaring kon afleggen. De 27-jarige Betty kon echter niet meer spreken.

Het uitblijven van actie door de politie ergerde pressiegroepen die de rechten van de vrouw behartigen. Het vermoeden groeide dat de Keniase politie, berucht om haar corruptie, hem beschermde.

Na groeiende druk van de actiegroepen kwam de politie vorige maand alsnog in actie. Felix werd op non-actief gesteld, waarna hij onderdook. Gisteren werd hij gevonden en in staat van beschuldiging gesteld.

Het afranselen van echtgenotes leidt steeds vaker tot gerechtelijke stappen in Kenia. Enkele maanden geleden stapte een jonge vrouw van het Maasai volk naar de rechter nadat haar man haar met een knuppel met ijzeren kop het ziekenhuis had ingeslagen. Ze had tegen zijn zin een feestje bezocht.

De rechter legde hem een lage boete op, maar stelde in een historisch vonnis dat nergens in de grondwet het slaan van een echtgenote wordt gerechtvaardigd.

De broer van de geslagen Maasaivrouw is een prominent advocaat en hij is van plan het Hooggerechtshof een uitspraak te laten doen waarmee het slaan van echtgenotes expliciet onwettig wordt verklaard.

Vermoedelijk een meerderheid van de Keniase mannen vindt echter dat je je vrouw zo nu en dan moet slaan om haar in toom te houden. Menig hoge politicus onderschrijft deze stelling.