TELEVISIE 1998

De nieuwste publieke omroep: 'BNN, publieke omroep, Bart de Graaff satiere, humor, televisie, radio' - zo omschrijft BNN zichzelf, in de krochten van Internet waar spelfouten zijn toegestaan. Barts News Network, Bijna Nederlands Nieuwste, en dan uiteindelijk 'gewoon BNN'.

In april van dit jaar brak BNN's voorzitter Bart de Graaff met zijn toenmalige opdrachtgever Veronica. Na jarenlang via Veronica leden te hebben geworven voor een eigen zender, waren de 60.000 leden bereikt en werd BNN de nieuwe zendgemachtigde in het publieke omroepbestel. Vanaf oktober zendt de jongste zender een uur uit op TV2. Nog nooit was 1 uur televisie zo vol gestopt met zo veel mini-programma's.

BNN ging van start met een opmerkelijke campagne door te zeggen wie er allemaal niet bij de omroep zouden komen ('Oh nee!'). Een van de afgekeurde sterren was Viola Holt - van wie er nu wordt gefluisterd dat ze een programma zou gaan presenteren bij BNN, 'De 5 minuten show'.

Ondanks de geringe uitzendtijd heeft BNN veel van zich laten horen. Het onderdeel Teringtubbies, een persiflage op de Teletubbies, viel bij de BBC niet in de smaak, en moest onder dreiging van een rechtszaak stop worden gezet. Een ander juridisch conflict ontstond toen Bart de Graaff voor het programma Waar Kan Ik Je 's Nachts Voor Wakker Maken midden in de nacht aanbelde bij de buurvrouw van Jaap Jongbloed. Zij had Jongbloed vantevoren gewaarschuwd, waarna De Graaff in een commentaar achteraf zei “dat hij wel wist wat ze in '40-'45 zou hebben gedaan'. Daarop diende zij een klacht in bij justitie.

De Teringtubbies is het best bekeken programma van BNN, daar keken gemiddeld 1.220.000 mensen naar. Andere toppers zijn Dennis de Pennis, de Britse komiek die sterren beledigt (1 miljoen kijkers) en Dokter Sabelhout (1.125.000 kijkers).