Mediamagnaat Murdoch slaat slag in Italie

ROME, 28 DEC. De overname van Stream (betaal-tv) door News Corp van Rupert Murdoch verontrust de Italiaanse overheid. De Australische mediamagnaat zou ook zijn belangen in Duitsland willen vergroten.

Telecom Italia heeft een principe-akkoord gesloten met de Australische mediamagnaat Rupert Murdoch over verkoop van het grootste deel van zijn betaal-tv bedrijf. Centraal in het akkoord staan de rechten op voetbalwedstrijden van de Serie A en B.

Het Italiaanse kabinet heeft direct ongerust gereageerd. Minister van Communicatie Salvatore Cardinale zei dat de “Italiaansheid' van het programma-aanbod gegarandeerd moet blijven. “De Italiaanse cultuur en het Italiaanse amusement moeten absoluut veilig worden gesteld.'

Cardinale zei te hopen dat andere Italiaanse ondernemers zich zullen aansluiten bij het akkoord. Volgens het principe-akkoord zal Telecom Italia tachtig procent van Stream, dat via kabel en satelliet een betaal-tv programma aanbiedt verkopen aan de News Corporation Europe van Murdoch. Verwacht wordt dat de Australische mediamagnaat een deel van zijn belang doorverkoopt aan Italiaanse en buitenlandse partners.

Van Italiaanse zijde zou er belangstelling zijn van mediamagnaat Cecchi Gori en van de groep Rizzoli-Corriere della Sera, die wordt geleid door Cesare Romiti oud-president van Fiat. Een veelgenoemde Franse partner is TF1.

Stream blijft met ruim 100.000 abonnees ver achter bij concurrent Telepiu die vier keer zoveel abonnees heeft. Telepiu is voor 45 procent in handen van het Franse Canal Plus en heeft ook mediamagnaat Silvio Berlusconi en de staatsomroep Rai als partners.

Murdoch heeft eerder geprobeerd toegang te krijgen tot de Italiaanse markt, maar onderhandelingen over samenwerking met Berlusconi mislukten. Verwacht wordt dat een felle concurrentiestrijd ontstaat tussen Stream en Telepiu. Daarbij moet ook een technisch probleem worden opgelost.

De decoder van Telepiu, de Mediaguard van Seca, is technisch moeilijk te verenigen met de decoders van Murdoch. Het Italiaanse kabinet streeft naar een standaard.

In het principe-akkoord tussen Telecom Italia en Murdoch staat uitdrukkelijk dat Stream voetbalwedstrijden wil gaan uitzenden. Gezien het belang dat Murdoch hecht aan voetbal als trekker voor zijn betaal-tv, lijkt het akkoord niet te realiseren als Stream er niet in slaagt de voetbalrechten te verwerven. De voetbalclubs verheugen zich al op een biedingsoorlog tussen Telepiu en Stream.

Murdoch heeft eerder gezegd dat hij enorme bedragen op tafel wil leggen voor de rechten. Volgens persberichten zou hij bereid zijn vijf miljard gulden te betalen om voor zes jaar de exclusieve rechten op wedstrijden van de Serie A en B te krijgen. Probleem daarbij is dat grote clubs als Juventus, Inter, AC Milan en Napoli individuele afspraken hebben gemaakt met Telepiu over verkoop van de rechten op hun wedstrijden voor de komende zes seizoenen. Dit kan leiden tot familietwisten. News Corporation Europe wordt geleid door Letizia Moratti, oud-president van de Rai en schoonzus van Massimo Moratti, de president van Inter.

Het Duitse financieel-economische weekblad Focus meldde dit weekeinde dat Murdoch 1 miljard Amerikaanse dollar steekt in Taurus Holding, onderdeel van het Duitse mediaconcern Kirch. De Saoedische prins El Walid investeert rond 400 miljoen dollar terwijl ook Berlusconi in de voornaamste houdstermaatschappij van Kirch stapt.

De toekomstige partners zijn overeengekomen dat Kirch zijn meerderheid in Taurus houdt, zo meldt Focus. In de holding zouden de belangrijkste activiteiten van het bedrijf, zoals film- en sportrechten alsmede televisiebelangen en techniek worden ondergebracht.

Na een kapitaalsverhoging van vier tot vijf miljard mark zou het bedrijf naar de beurs gaan.

De Kirch-groep wilde dit weekeinde niet ingaan op de inhoud van het Focus-verhaal. “Wij zullen pas daarover naar buiten treden, als alle vragen over de nieuwe structuur beantwoord zijn', aldus een woordvoerder.