Geruchten over bod op Ten Cate

AMSTERDAM, 28 DEC. Het aandeel Ten Cate (hoogwaardig textiel, rubber en kunststoffen) is vanochtend op de Amsterdamse effectenbeurs 10,5 procent in waarde gestegen na geruchten over verkoop van het bedrijf.

Volgens Het Financieele Dagblad zouden twee ondernemingen concurrerende biedingen op het beursfonds voorbereiden. Ze zouden het bedrijf van de beurs willen halen en opsplitsen. In reactie daarop steeg de koers van Ten Cate vanochtend met 13 procent tot 67,50 gulden.

Ten Cate zegt desgevraagd niet te koop te zijn, noch met bieders in gesprek te zijn. Het bedrijf wil wel met branchegenoten praten over samenwerking.

Niet bekend

Steinmeijer zei vanochtend “onaangenaam verrast te zijn' door het bericht. “Ik vind het jammer dat dit in de krant is gekomen.' Hij wil bevestigen noch ontkennen dat hij een bod voorbereidt op Ten Cate.

Volgens het Financieele Dagblad zou Steinmeijer in november 75 gulden per aandeel hebben geboden. De commissarissen van Ten Cate zouden dat hebben afgewezen omdat het bod ver onder de intrinsieke waarde van de aandelen zou liggen.

De koers van Ten Cate daalde op 10 november na een winstwaarschuwing ruim 18 procent naar 45 gulden. In april van dit jaar haalde de textielbewerker een hoogste jaarkoers van 91 gulden. De Azie-crisis en concurrentie uit lage-lonenlanden dwingen Ten Cate tot forse ingrepen. Bestuursvoorzitter F. Schreve nam de volle verantwoordelijkheid voor de problemen en treedt met ingang van vrijdag terug.