Verdachte The Drome krijgt 14 jaar; Na eerdere vrijspraak

AMSTERDAM, 24 DEC. Het gerechtshof in Amsterdam heeft gisteren de 24-jarige hoofdverdachte van een schietpartij bij discotheek The Drome in Heerhugowaard veroordeeld tot veertien jaar cel wegens doodslag en poging tot doodslag.

De man werd eerder vrijgesproken door de rechtbank in Alkmaar.

Bij de schietpartij in februari vorig jaar vielen twee doden en raakten zeven mensen gewond. Het hof veroordeelde de hoofdverdachte wegens doodslag op de 40-jarige portier van The Drome en poging tot doodslag op twee andere personen. De officier van justitie had een gevangenisstraf van 16 jaar geeist. De verdachte stond gisteren ook terecht voor een schietpartij in Amsterdam in 1995 waarbij twee gewonden vielen.

Twee andere verdachten kregen vijf en zes jaar gevangenisstraf voor hun aandeel in de schietpartij. De schotenwisseling volgde op een ruzie in de discotheek, waarbij de broer van de hoofdverdachte door de portier werd verwijderd. De hoofdverdachte schoot daarop de portier vanachter in de rug en het hoofd. De officier van justitie sprak van “een lafhartige standrechtelijke executie'. Buiten volgde een tweede schietpartij waarbij ook de broer van de hoofdverdachte om het leven kwam.

De hoofdverdachte moet ook een schadevergoeding van 59.000 gulden betalen aan de weduwe van de portier en 15.000 gulden aan twee mensen die gewond raakten. Na de uitspraak zei de advocaat van de hoofdverdachte in cassatie te zullen gaan bij de Hoge Raad. De raadsman vindt het onbegrijpelijk dat zijn client is veroordeeld op basis van hetzelfde dossier waarop de rechtbank hem begin dit jaar vrijsprak. De rechtbank achtte het toen niet bewezen dat de hoofdverdachte de fatale schoten op de portier had gelost. De advocaat had om vrijspraak gevraagd omdat volgens hem op basis van de getuigenverklaringen geen duidelijk beeld was te reconstrueren van de werkelijke toedracht van de schietpartij.

Ook de advocaat van een medeverdachte, een 21-jarige vriend van de hoofdverdachte, gaat in cassatie.

Zijn client kreeg eerder van de rechtbank een jaar cel opgelegd. De advocaat wijst erop dat getuigen van de schietpartij tegenstrijdige verklaringen hebben afgelegd. De politie hoorde in totaal 116 getuigen.

De raadsman van de derde verdachte, die volgens de rechtbank de broer van de hoofdverdachte heeft doodgeschoten, legt zich neer bij de veroordeling tot zes jaar gevangenisstraf. De rechtbank in Alkmaar veroordeelde zijn client eerder tot vijf jaar cel. Alle verdachten beriepen zich tijdens de rechtszitting op noodweer.