Van Oekel

Oei oei oei, wat waren artiesten in de jaren zeventig toch lachwekkend - die suffe kapsels, de malle pakjes, de post-flower power watjesgrijns of juist de nog idiotere dreigende poses met gezichten die wit en zwart geschilderd zijn. Eigenlijk zijn de popgroepen in Van Oekel's Discohoek meer om te lachen dan de gastheer. De kerstaflevering (1974) van het door Wim T. Schippers bedachte programma wordt Eerste Kerstdag herhaald.

Naast Dolf Brouwers als Sjef van Oekel zijn ook IJf Blokker en Harry Touw te zien, als Barend Servet en Fred Hache, de laatste ook nog als kerstman. Van Oekel's Discohoek was een vervolg op de Barend Servet Show, waarin Van Oekel als bijfiguur begon en geleidelijk een grotere rol kreeg. Het wordt gepresenteerd als popprogramma, waarin Nederlandse en buitenlandse groepen optreden; in deze aflevering bijvoorbeeld Bolland & Bolland, Teach In en Brinsley Schwarz - en nog een aantal onbekenden die nauwelijks aan- of afgekondigd worden.

Eigenlijk gaat het ook helemaal niet om de popgroepen, die staan te playbacken terwijl om hen heen de boel helemaal uit de hand loopt. Van Oekel komt binnenlopen als het programma al gaande is, terwijl zijn assistent Evert van der Pik al mistroostig rondsjokt. Van Oekel slaat op gezwollen toon veel onzin uit; hij krijgt gezelschap van twee kerstmannen en een dominee die de kerstgedachte wil verkondigen, maar zo veel wijn drinkt dat hij steeds dronkener wordt. Het eindigt in volstrekte chaos, met een warrige, dronken Van Oekel die in een fietstas kotst - “ik ben niet goed geworden!' - en Van der Pik die zich verontschuldigt bij de kijkers. De popgroepen lopen een beetje verloren rond in dit tragikomisch absurdisme, dat indertijd opschudding veroorzaakte. Die controverse-opwinding ontbreekt nu; wat overblijft is een soms amusant, maar vaak ook wel erg flauw en voorspelbaar programma.

Van Oekel's discohoek. Vrijdag, Ned.3, 00.15-00.50u.