Europese ruimtevaart stuurt aan op grote fusie

ROTTERDAM, 24 DEC. Vier toonaangevende ondernemingen uit Europa in de ruimtevaartindustrie willen gaan fuseren. Het gaat om de betreffende bedrijfsonderdelen van het Britse General Electric GEC, het Franse bedrijf Lagadere, Daimler-Chrysler (Dasa) uit Duitsland en Finmeccanica uit Italie. Daarmee onstaat het grootste ruimtevaartconcern in Europa en de nummer drie in de wereld. Alleen de ruimtevaartbedrijven van de Amerikaanse concerns Boeing-McDonnell Douglas en Lockheed Martin zijn groter dan de nieuw te vormen Europese combinatie.

De fusie moet in de loop van het volgend jaar tot stand worden gebracht. De jaaromzet van de nieuwe combinatie bedraagt zes miljard gulden. Het nieuwe bedrijf zal worden geleid door Armand Carlier van Matra Marconi Space, onderdeel van Lagadere. Bij het concern werken 11.000 werknemers.

Het nieuwe bedrijf concentreert zich op onderzoek ontwikkeling en productie van satellieten, zowel voor militaire als civiele doeleinden. De satellieten worden onder meer ingezet door de wetenschap en telecombedrijven. Verder worden ze gebruikt voor navigatie- en multimediatoepassingen.

De intentieverklaring van de vier partijen voor samenwerking komt op een moment dat de fusiekoorts in de Europese lucht- en ruitmevaartindustrie hoog is opgelopen. Al geruime tijd worden onderhandelingen tussen de verschillende partijen gevoerd. De bedoeling is tot een groot Europees concern te komen. Dat moet op de wereldmarkt, waar een meedogenloze concurrentiestrijd gaande is, tegenspel kunnen bieden aan de grote Amerikaanse defensiebedrijven die deze branche beheersen.

Het gisteren bereikte akkoord is volgens Dasa een signaal voor een verdere concentratie binnen Europa. Een woordvoerder van de Duitse onderneming, die bijna de helft van de omzet van de nieuwe onderneming voor haar rekening neemt, onderstreepte dat de ruimtevaartindustrie niet los kan worden gezien van de totale lucht- en ruimtevaartsector waarbij ook de defensietak een belangrijke plaats inneemt.

Drie van vier deelnemers aan de ruimtevaartfusie hebben lange tijd overlegd over de juiste structuur. Ruim anderhalf jaar geleden bereikten Dasa Raumfahrt-Infrastruktur (Dasa-RI), Dornier Satellitensysteme (DSS) en Matra Marconi Space (MSS), eigendom van Lagardere en GEC een beginselakkoord. Daarbij voegt zich nu ook Alenia Spazio, dat tot Finmeccanica behoort.