Modern gegoochel

Buddy Faro (pilot). Fox, 23.00-23.50u.

Dat Nederland de Amerikaanse kijk op het nieuws kan volgen, geldt in vele kringen buiten Amsterdam als een verworvenheid van de jaren negentig. De Amerikaanse filmcultuur bereikt ons tegenwoordig binnen een maand of drie. De actuele televisie is nog wat moeilijker te volgen. De meeste series lopen hier meerdere seizoenen achter.

Met acht landelijke Nederlandse kanalen lijkt daar iets aan te veranderen. De hoeveelheid te vullen zenduren groeit explosief en het gevecht om de voor de besteding van de reclamegelden interessante kijker verhevigt. Zeker als RTL4 zich in de richting van kwaliteit blijft ontwikkelen en RTL5 volgend jaar meer wordt dan een kanaal voor kliekjes afgewisseld met nieuws en films. Als dan ook SBS6 dit voorjaar nog een tweede kanaal opent, ontstaat een luxe aan zenders waar menige Amerikaanse stad niet aan kan tippen.

Zo'n strijd om de kijker betekent meer keuze en mogelijk betere programma's. Omdat veel van het oudere werk reeds is aangekocht door de concurrentie, was nieuwkomer Fox gedwongen tot de aankoop van recent materiaal waarvan de rechten nog niet vergeven waren. Naast Buddy Faro heeft dat King of the Hill (een goede tekenfilm-sitcom) Charmed (jonge vrouwen die kunnen toveren) en het al wat oudere Nash Bridges (Miami Vice met een iets te oude Don Johnson) opgeleverd.

Het succes van Buddy Faro, waar Fox vanavond de `pilot' van vertoont, viel in Amerika tegen en deze weken heeft de serie zijn plaats op de vrijdagavond (tegenover onder meer Millenium) moeten inruimen voor wat seizoenspecials. Of CBS bij producent Spelling een tweede serie bestelt is nog niet zeker. Iets dat overigens dit seizoen voor heel wat premieres geldt - een duidelijke top is er na het vertrek van het kanon Jerry Seinfeld (inkomen 220 miljoen dollar per jaar) nog niet.

Een X-Files is Buddy Faro zeker niet, al zijn de kwaliteiten van schrijver en coproducent Mark Frost (met David Lynch maker van Twin Peaks) er duidelijk in te herkennen. Het mist de spanning van bijvoorbeeld Veronica's La femme Nikita (naar de film van Luc Besson) en de souplesse van Jag van SBS6 de kruising tussen Top Gun en een advocatenserie.

Buddy Faro is vooral geslaagd omdat het alert op de modieuze jaren zeventig inspeelt en omdat het heel modern goochelt met de werkelijkheid van de televisie. Faro (Dennis Farina) is een Californische prive-detective die voor zijn plotselinge verdwijning in 1978 zo bekend was, dat er een tv-serie naar zijn leven werd gemaakt. Daarin werd Faro gespeeld door George Hamilton die nu een rol heeft als zichzelf. In de eerst afleveringen is een van de kleurrijke hoofdpersonen een afgewezen kandidaat voor de rol van Faro die leeft in een droomwereld van spaghetti-Easterns (in het Egypte van de farao's spelende b-spektakels). En de Buddy van nu woont in het appartement dat werd gebruikt als set voor de oude tv-serie, en waar nu dagelijks rondleidingen worden gegeven.

Een aan lager wal geraakte Faro wordt door een ijverige jonge detective teruggevonden in Mexico en samen zetten ze vervolgens in Los Angeles de praktijk weer op poten. Een van de hulpjes van Faro in de nieuwe serie is de zwarte assistent van destijds, die in haardracht en kledingkeuze is blijven hangen in 1978 en die droomt van een optreden in het muziekprogramma Soul Train. Ook aan Faro zelf zijn de jaren tachtig en negentig voorbij gegaan, wat regelmatig grapjes oplevert over de vreemde actualiteit van het Amerikaanse fin de siecle.

Mediamagnaat Rupert Murdochs voetje op Europese kabelbodem zorgt ervoor dat nieuwe Amerikaanse tv-fictie sneller op het scherm verschijnt. Of Fox het bolwerkt in de overvolle markt is nog de vraag. Murdoch grootste Europese tv-succes blijft voorlopig toch de ontdekking van Linda de Mol (met kat) op het bescheiden legendarische Sky Channel. Op de (digitale) satelliet, die ook in Nederland zal doordringen, is Sky momenteel al zeer actief.