`Geen idee wat het is rijk te zijn'

MADRID, 23 DEC. Juist was de 66-jarige Miguel Trillo uit Malaga door de politie weggestuurd bij het stoplicht waar hij zijn pakjes sigaretten aan de man brengt.

Nog namopperend over het slechte begin van de dag werd hij gewaarschuwd dat de `Gordo' (de Vette), ofwel de hoofdprijs in Spanjes traditionele Kerstloterij, op zijn deel-lootje was gevallen. Trillo vierhonderdduizend gulden rijker, gaf zijn pakjes sigaretten cadeau aan toevallige voorbijgangers, zette zich op een kruk in de eerste de beste bar en bestelde champagne. “Ik heb nooit geld gehad in mijn leven en ik heb geen flauw idee wat het is', verklaarde hij als een van de nieuwe rijken die sinds gisteren in Spanje rondloopt.

De trekking van Spanjes Loteria de Navidad verlamde gisteren vrijwel het complete maatschappelijke verkeer. De loterij, die zichzelf de grootste ter wereld noemt, had de beschikking over een recordinzet van 3,7 miljard gulden, waarvan 2,6 miljard werd uitgekeerd. Gemiddeld geeft iedere Spanjaard, kinderen en oude van dagen meegerekend, alleen al voor de kerstloterij een bedrag van 95 gulden uit.

De hoofdprijs van 300 miljoen peseta's (vier miljoen gulden) viel verspreid over heel Spanje.