Duitse sluitingstijden versoepeld

BERLIJN, 23 DEC. De winkelsluitingswet in Duitsland wordt verder uitgehold. Een rechter in Leipzig heeft besloten, dat de winkels op het station van 6.00 uur 's morgens tot 's avonds 22.00 uur geopend mogen zijn.

Verwacht wordt dat het oordeel van de rechtbank landelijke uitstraling zal hebben. Anderhalf jaar geleden heeft de vorige regering van kanselier Helmut Kohl (CDU) de winkelwet versoepeld. Winkels mogen voortaan 's avonds tot 20.00 uur geopend zijn in plaats tot 18.00 uur en zaterdags tot 16.00 uur in plaats tot 12.00 uur. In de praktijk zijn echter alleen de supermarkten in Duitsland nu op werkdagen geopend van 8.00 tot 20.00 uur. Het overgrote deel van de winkels houdt nog steeds vast aan de sluitingstijd van 18.00 uur.

In het Oosten van Duitsland ontstaan steeds meer hypermoderne winkelcentra, zoals rondom het station van Leipzig, die er groot belang aan hechten zo lang mogelijk open te zijn. De winkels in het geheel gerenoveerde station van Leipzig, die eerder dit jaar werden geopend, hebben van meet af aan royale openingstijden gehanteerd. Daarvoor hadden ze van de deelstaatregering in Saksen toestemming gekregen. Maar enkele concurrenten protesteerden tegen het experiment en stapten naar de rechter.

De Saksische minister van Economische Zaken, Kajo Schommer, toonde zich ingenomen met de uitspraak. De winkelsluitingswet is volgens hem overbodig geworden. Deze wet, die oorspronkelijk was bedoeld om werknemers te beschermen, is volgens de minister niet meer nodig sinds de recente invoering van de arbeidstijdenwet, die eveneens toeziet op de positie van het winkelpersoneel.

Verwacht wordt dat de uitspraak van de rechter in Leipzig de weg effent voor tal van andere winkelcentra in Duitsland, de deuren ook langer geopend te houden. Het oordeel zal de geplande uitbreiding van honderd stations tot winkelcentra vergemakkelijken omdat investeerders meer zekerheid hebben.

Ook in andere deelstaten zoals Berlijn ijveren winkelcentra voor versoepeling van de openingstijden om de gedrukte stemming in de detailhandel enigszins te compenseren. De Berlijnse Senaat heeft delen van de stad zoals Potsdamer Platz, de Kurfurstendamm en de Friedrichstrasse tot `toeristische zones ' verklaard zodat daar in principe ook tot 22.00 uur kan worden ingekocht. De winkeliers in deze gebieden ijveren er voor ook op zondag de deuren open te gooien. Maar werken op zondag is in het kerkelijke Duitsland voorlopig taboe. Ook de Berlijnse Senaat stemde hier onlangs tegen.