AEX omhoog bij lage omzet

AMSTERDAM, 23 DEC. Op een rustige Amsterdamse effectenbeurs zijn de koersen vandaag opnieuw fors gestegen. De graadmeter van de beursstemming - de AEX-index - klom met 13,25 punten (1,1 procent) naar 1.168,60 punten. Ten opzichte van het slot van vorig jaar (913 punten) staat de index ruim 28 procent hoger. Daarmee stevent de AEX voor het vierde achtereenvolgende jaar af op winst.

De financiele waarden waren vandaag opnieuw populair bij beleggers. ING voerde de lijst van sterkste stijgers aan met een winst van 3,30 op 114,30 gulden. Aegon steeg met 1,80 naar 225,40 gulden, ondanks een negatieve analyse van Van Lanschot Bankiers. ABN Amro, dat interesse zou hebben in een Filippijnse bank, steeg 1,5 procent naar 39,50 gulden. Fortis, dat gisteren een tussentijds record van 152,50 bereikte, moest vandaag iets inleveren. Halverwege de dag noteerde het aandeel 150 gulden.

De omzet op de beurs was vanochtend laag. “Het is alleen maar kopen', aldus een handelaar. Omdat zich weinig verkopers meldden stegen de fondsen relatief sterk. “Het is onvoorstelbaar hoe snel dit gaat' aldus een commissionair. Volgens hem komt de vraag vooral van buitenlandse beleggers. Nederlandse aandeelhouders vertoonden weinig activiteit.

Opvallend was het herstel bij handelshuis Hagemeyer. Het handelshuis, dat al enige tijd in de gunst van beleggers ligt, won 1,60 op 68 gulden. Philips was, net als gisteren, gevraagd. Het besluit om eigen aandelen in te kopen werkt nog steeds door. De koers klom met 3,10 naar 128,80 gulden.

Op de lokale markt sprong effectenhandelaar Bever Holding met 8,50 gulden (13,5 procent) omhoog naar 71 gulden. De omzet in dit fonds was hoog. Het bedrijf is een van de kanshebbers voor de overname van de prestigieuze Koninklijke-Olie-portefeuille van Coffeng. De twee andere grote hoekmansbedrijven, AOT en Van der Moolen, maken minder kans op overname van het kwakkelende Coffeng omdat ze hun marktaandeel niet kunnen uitbreiden. De beurs hanteert hiervoor een maximum van 35 procent.