Recordbezoek Nederlandse bioscopen in 1998

AMSTERDAM, 22 DEC. De Nederlandse bioscopen hebben dit jaar een recordaantal bezoekers getrokken. Met de kerstdrukte nog voor de boeg verwacht de Nederlandse Federatie voor de Cinematografie (NFC) twintig miljoen bezoekers te behalen. Dat zijn er 1,1 miljoen meer dan vorig jaar. Sinds begin jaren tachtig zijn er niet meer zo veel mensen naar de bioscoop geweest. Absolute topper dit jaar was Titanic. De film over de ondergang van het luxe passagiersschip trok 3,5 miljoen bezoekers. Alleen Sound of Music trok ooit meer kijkers, vier miljoen, maar die is drie keer uitgebracht.

Volgens de NFC is de stijging te danken aan de kwaliteitsverbetering van de bioscoopzalen. De Nederlandse bioscopen behaalden vorig jaar een omzet van 232,6 miljoen gulden. Voor dit jaar verwacht de NFC een omzet van 252 miljoen. (ANP)