TELEVISIE 1998

Op Internet, waar vele fans met websites vertegenwoordigd zijn, wordt al lang weer toegeleefd naar het volgende festival (komend jaar in Israel en met een belangrijke adviserende rol voor Ralph Inbar). Zo is er bijvoorbeeld informatie te vinden over de deelnemers van de nationale voorrondes. Toch staan de fans nog uitgebreid stil bij de afgelopen editie met verslagen, foto's, geluidsfragmenten en ingewikkelde rekensommen (hoeveel kans hebben landen om dit jaar te winnen?).

Het was dan ook het spannendste Eurovisie Songfestival sinds tijden. Niet in de laatste plaats doordat de kijkers op 9 mei dit jaar in de meeste landen zelf de jury waren en via de telefoon hun stem kenbaar konden maken. Het festival was interactiever dan ooit. Maar belangrijker nog: tot aan de laatste, Turkse, jury was nog onduidelijk wie er zou winnen. Het Disneyachtige zangeresje uit Malta, de vrolijke Engelse band of de Israelische Dana International. De allerlaatste 12 punten gingen naar Dana, rond wie al ver voor het festival controverse ontstond wegens haar kwaliteiten als zangeres, maar meer nog wegens haar transseksualiteit. Ultraorthodoxen protesteerden heftig tegen de deelname van de zangeres, symbool voor het 'moderne Israel'. Gevolg was dat Dana International niet zoals gebruikelijk bij Israeliers die internationaal succes behalen, op het bureau van de premier werd uitgenodigd voor een foto. Ook een persoonlijke, openlijke gelukwens van premier Netanyahu zat er niet in.

Het Eurovisie Songfestival werd het afgelopen jaar in Nederland goed bekeken met gemiddeld 3,1 miljoen kijkers. Het Nationale Songfestival scoorde met 1.755.000 kijkers ook goed. En dat terwijl deze uitzending veel minder spannend was. Dat Edsilia Rombley, met haar vierde plaats de best scorende Nederlandse inzending sinds Teach-In (1975), de nationale voorronde zou winnen, was al vanaf het begin duidelijk. Overigens was de jury bij de nationale voorronde minder modern dan die bij de Europese variant. De voorkeur van de bellers bepaalde slechts voor de helft wie er naar Birmingham zou gaan. De stem van de 'kenners' telde net zo zwaar.

Op de NRC Webpagina's is een discussie geopend over de tv-hoogte- en dieptepunten van 1998.