Opinie

Supporter

Ze zingen nog steeds in Utrecht. Ze zingen voor Michael Mols. Michael moet blijven. Michael mag niet weg. Ajax wil hem. Feyenoord wil hem ook. En PSV uiteraard. En terecht. Ik zou hem ook willen. Na Van Nistelrooy is hij op dit moment de gevaarlijkste spits van ons land. Hij heeft de geldbuidel horen rinkelen en wordt de beroemde dief van de nog beroemdere portemonnee als hij het niet doet. Utrecht heeft die poen niet. Maar wel supporters met een uitgebreid repertoire en een hart voor de club. Dus zit er niks anders op dan zingen, zingen en nog eens zingen.

Youp

Michael verdient het. Vrolijk hoofd, leuke jongen met een mooie lach. Hij is er verlegen onder. Zoveel aandacht.

Ze laten in hun liedjes goals op Mols rijmen. Heerlijk. Gisterochtend om elf uur zijn ze begonnen en vannacht om drie uur hoorde ik ze nog. Zeker vijfhonderd man stond te kwelen. Clubliefde heet dat. Het zoemde heerlijk door de nacht. De beheerder heeft een lichtmast aangelaten. De sfeer is kerster dan kerst. Er staat een ster met een staart aan de hemel. Ik proef Gandhi. Ik hoor de Dalai Lama. Jezus heeft sproeten. Dit wordt de trend. Zingen voor je club. Bommen zijn burgerlijk, lawinestrijkers zijn hopeloos ouderwets spreekkoren met kanker erin zijn een lachertje, treintje slopen is kinderachtig en de pelotons ME worden volledig overbodig. Zingen, zingen en nog eens zingen. Dat wordt de trend. Wie zingt het beste? De harde kern van Feyenoord gaat op les bij Lee Towers, de F-side heeft Froger ingehuurd en de jongens van PSV polonaisen drie keer per week bij De Twee Pinten.

Later herinneren we elkaar nog wel eens aan de vechtperiode in de voetballerij, maar die is eind 1998 zomaar opeens opgehouden.

Feyenoord-Ajax was de laatste risicowedstrijd en op diezelfde dag kwam de ommekeer. Vijftig kilometer landinwaarts begonnen de supporters te zingen. Positieve, opbeurende teksten. Vaders en zoontjes fluiten zich weer richting het stadion. Eeuwig zingende treinen, zacht neuriende bussen, zoemende trams en vrolijke files. Molshoop heet de actie.