Marokkaanse jongens in Amsterdam: Clinton, vijand van Allah

AMSTERDAM, 21 DEC. Marokkaanse jongeren veroorzaakten gisteren tot tweemaal toe rellen in Amsterdam.

De demonstratie tegen de luchtaanvallen op Irak begon vreedzaam. Leuzen tegen de Verenigde Staten, tegen Engeland, tegen de bommen op Irak tegen het embargo en vooral tegen het vermoorden van onschuldige burgers. “Clinton moordenaar! Allah Akbar!'

Tijdens de wandeling maakten enkelen zich op voor een rel. De onruststokers werden direct omringd door de in gele hesjes gekleedde vrijwillige veiligheidsmensen van de organisatie: “Geen stenen!' Tot aan het Amerikaanse Consulaat lukte het om de jongeren in toom te houden.

De demonstratie was georganiseerd door het Komite Marokkaanse Arbeiders in Nederland (KMAN) een vereniging die opkomt voor de belangen van Marokkanen in Nederland in samenwerking met enkele andere migrantenorganisaties. Ze riepen op tot solidariteit met het Iraakse volk. “Wij zijn niet voor Saddam Hussein. Wij zijn tegen het vermoorden van onschuldige vrouwen en kinderen.' Een groep jongens legt uit dat Saddam slecht is. “Maar Amerika discrimineert de Islam.' Ze scanderen: “Clinton Adoue Allah', Clinton, vijand van Allah.

Op het Museumplein vliegen de stenen tegen de stalen rolluiken van het Consulaat. De organisatie schreeuwt wanhopig door de megafoon: “Broeders, laten we het rustig houden'. Politieagenten te paard worden bekogeld en trekken zich terug. Een van de organisatoren zingt een gebed door de megafoon, in een poging de gemoederen te bedaren. Drie busjes met ME'ers komen aanrijden, een peloton stapt uit en vormt een cordon.

De organisatie is ontredderd en vraagt de demonstranten te vertrekken. Jamal Ftieh, een van de organisatoren: “Het is uit de hand gelopen door gefrustreerde jongens. We hadden geen controle.' De ME voert enkele charges uit, iedereen zet het op een lopen, er vallen klappen, een agente te paard en enkele demonstranten raken gewond.

Een man met bebloed hoofd roept om een ambulance. Ruiten van het Concertgebouw en van de chique winkels in de Van Baerlestraat sneuvelen. In de straten rond het consulaat krijgen de oprukkende ME'ers stenen naar het hoofd. Een oudere Marokkaanse man is woedend op de relschoppers. “Het zijn jongens van vijftien, zestien jaar. Ze begrijpen er niets van. Nu krijgen we weer het imago dat we agressief zijn, maar we zijn niet agressief.'

Rond vier uur was het weer rustig op het Museumplein, maar een paar uur later begonnen de problemen in de Indische buurt (Amsterdam-Oost) waar de woede over de arrestatie, vorige week, van twee Marokkanen nog naijlt. Jongeren gooiden aan het begin van de avond ruiten in, waarbij de politie een Marokkaanse jongen arresteerde. Een groep van honderd jongeren trok op naar het politiebureau aan de Balistraat. De politie voerde charges uit. Rond acht uur 's avonds stonden overal in de Sumatrastraat nog groepjes Marokkaanse jongens. Nergens was een vrouw te bekennen. Ze negeerden het verzoek per megafoon van de politie om te vertrekken.

Hamid, leider van het jongerencentrum 'Streetcorner' is woedend. Vorige week heeft de politie “zijn jongens' bij een arrestatie al “mishandeld', vanavond hebben ze het opnieuw gedaan. “Hij is geslagen als een hond', roept Hamid. Volgens de jongeren is het niet waar dat twee Marokkanen vorige week hebben geprobeerd om een auto te stelen, zoals de politie beweert. “Allemaal pesterij.'

Rond half elf was het weer rustig in de Indische buurt.