Gezin opgepakt na mishandeling van pleegkind

ZWOLLE, 21 DEC. De politie in Zwolle heeft twee weken geleden een echtpaar en hun dochter opgepakt op verdenking van jarenlange mishandeling van een meerderjarig pleegkind.

Volgens justitie is het motief van de mishandeling nog onbekend. Het openbaar ministerie in Zwolle maakte de zaak pas dit weekeinde bekend omdat eerder “geen duidelijkheid' kon worden verschaft.

De zaak kwam aan het licht toen buren de politie inschakelden. Zij meldden dat de pleegdochter al geruime tijd niet in de omgeving was gesignaleerd. Toen een wijkagent polshoogte kwam nemen, trof hij het slachtoffer zwaar verwaarloosd en sterk onderkoeld bij de familie in de Zwolse wijk Holtenbroek aan. Zij is onmiddellijk naar het ziekenhuis vervoerd en is buiten levensgevaar. Volgens een justitiewoordvoeder maakt ze het op dit moment “uitstekend'. Over haar huidige verblijfplaats, al dan niet in het ziekenhuis, doet justitie geen mededelingen.

De verdachten, een 70-jarige man, zijn 61-jarige echtgenote en hun 38-jarige dochter zijn aan de rechter-commissaris voorgeleid en door hem gehoord. Ze hebben inmiddels gedeeltelijk bekend. Justitie is een gerechtelijk vooronderzoek gestart.

De rechtbank besloot vorige week de voorlopige hechtenis van de verdachten met dertig dagen te verlengen.

De pleegdochter is als baby in het gezin geplaatst en is er sindsdien blijven wonen. Volgens justitie is het “bijna ondenkbaar' dat de vrouw terugkeert in het gezin. Waar ze dan onderdak zal vinden, is nog onduidelijk.

Justitie in Zwolle wil op dit moment verder geen inhoudelijke informatie over de zaak verstrekken. Ook over de leeftijd van het slachtoffer en achtergronden van het pleeggezin doet justitie geen mededelingen.