Xs4all in handen van KPN Telecom

ROTTERDAM, 18 DEC. KPN Telecom neemt Internetprovider Xs4all over. De internetaanbieder met 50.000 abonnees wordt een zelfstandige dochter van het telecom-bedrijf.

Dat maakten beide ondernemingen gisteren bekend. Hoeveel KPN betaalt voor de Amsterdamse provider wil het bedrijf niet zeggen.

In een poging om de onafhankelijkheid van Xs4all te waarborgen wordt er voor de internetaanbieder een raad van commissarissen opgericht, waarin behalve oprichter Felipe Rodriques van Xs4all, een vertegenwoordiger van KPN Telecom en een onafhankelijke derde zitting zullen nemen.De stap van Xs4all (spreek uit access for all) kan opmerkelijk worden genoemd omdat de provider sinds haar oprichting, vijf jaar geleden, altijd bekend heeft gestaan als eigenzinnig en idealistisch. Maar de Internetaanbieder vindt zichzelf te klein om met de huidige concurrentie op de providermarkt zelfstandig door te gaan.

“De providermarkt is in hoog tempo aan het veranderen', aldus een woordvoerder van Xs4all. “Fusies en overnames leiden tot schaalvergroting en een prijzenslag. Willen wij op dit deel van de markt een provider van kwaliteit blijven, dan zullen we ons ook de nieuwste technieken eigen moeten maken. Maar dat kunnen wij niet op eigen kracht. KPN begrijpt onze maatschappelijke betrokkenheid en zal ons niet uitpersen of opslokken. KPN is niet meer het suffige ambtenarenclubje van vroeger en wij zijn niet langer meer een hackersclubje, maar een heel serieus bedrijf.'

KPN Telecom versterkt zijn positie op het Internet. Het telecombedrijf is al eigenaar van twee Internetproviders Capitol Online en World Access/Planet Internet, en exploiteert in Nederland het Net, een besloten Nederlands internet-netwerk. Bij het winstgevende Xs4all werken 100 mensen. Men verwacht voor dit jaar een omzet van 20 miljoen gulden.