Iraakse luchtafweer was afwezig

ROTTERDAM, 18 DEC. In de tweede nachtelijke aanvalsgolf van operatie Desert Fox hebben de VS wederom gebruik gemaakt van kruisraketten. Daarnaast voerden Amerikaanse marinevliegtuigen en Britse Tornado's bombardementsvluchten uit op doelen in het zuiden van Irak. Onder andere EA-6B Prowler radarstoringsvliegtuigen, bewapend met HARM anti-radarraketten waren actief. Volgens een bron hoefden deze toestellen deze niet af te vuren, doordat de Iraakse luchtafweerbatterijen hun apparatuur uit angst voor deze wapens niet aan durfden te zetten. Het zegt genoeg over de status van de Iraakse luchtverdediging.

Het ging bij de tweede reeks luchtaanvallen met kruisraketten niet om de Tomahawk die wordt afgeschoten door marineschepen, maar om een speciale versie, die door de B-52H lange-afstandsbommenwerpers kan worden gelanceerd. Deze achtmotorige toestellen kunnen er 20 meevoeren onder de vleugels en in een bommenruim.

Deze CALCM's - voor: Conventional Air Launched Cruise Missile - waren oorspronkelijk uitgerust met een nucleaire lading, maar het START-verdrag ter reductie van de Russische en Amerikaanse kernarsenalen verbood dit type wapen. De Amerikaanse luchtmacht heeft de nucleaire lading daarop vervangen door een met 1.500 kilo conventionele springstof. De CALCM's zijn daarmee driemaal zo zwaar bewapend als de Tomahawks.

Er is ook een versie van de CALCM die kleine spoeltjes met koolstofdraden meevoert. Deze draden kunnen bijvoorbeeld over elektriciteitscentrales worden gelegd, zodat kortsluiting ontstaat. Op deze manier zijn militaire installaties van stroom te beroven.

Toch blijven al deze kruisraketten hun beperkingen houden. Bij een vorige aanval met de CALCM's bleek dat het ombouwen niet goed was gelukt en dat niet alle raketten doel hadden getroffen. Dat is ook meermalen bij de Tomahawk voorgekomen. Daarbij komt dat de kruisraketten alleen maar geschikt zijn om statische doelen te raken, zoals hoofdkwartieren.

Volgens de Verenigde Staten zijn veel van deze gebouwen met de grond gelijk gemaakt. Maar of hierin ook nog personeel en apparatuur aanwezig waren, is een tweede.