Handbalsters leren wat strijd is bij EK

AMSTERDAM, 18 DEC. Nederland wordt slechts negende of tiende bij het EK handbal. Toch zijn alle betrokkenen bij het Oranjeplan ervan overtuigd dat ze de goede weg zijn ingeslagen. De ploeg van Bert Bouwer zoekt nu alleen nog een sterke competitie.

Met de Nederlandse handbalploeg in de sterke Duitse Bundesliga spelen. Dat is de grote wens van bondscoach Bert Bouwer. “We hebben met onze ploeg competitie en spanning nodig', aldus de Gouwenaar. Bouwer kwam vroeger als speler zelf een jaar uit voor een club in de Tweede Bundesliga. “Dat was een onvergetelijke ervaring. Het was keihard. Soms stopte de sponsor na een overwinning een paar honderd Mark in je broekzak maar als we verloren keek hij boos en zag je niet meer staan.'

De vice-voorzitter van de Deutsche Handball-Bund (DHB), Herbert Beck reageerde gisteren in Amsterdam sceptisch op het opmerkelijke idee van Bouwer. “Ik denk dat het niet haalbaar is', was de eerste reactie van Beck. Hij verwacht niet dat de Bundesliga-clubs met het plan zullen instemmen. “Als Nederland zou meespelen, is dat interessant voor Nederland. Maar voor onze competitie zou er weinig veranderen. Die is al sterk en gezond.'

Beck adviseert het Nederlandse handbalverband toch contact op te nemen met de Duitse bond. “Alles is te bespreken.' De Duitse bondscoach Ekke Hoffmann kan zich de wens van zijn collega Bouwer goed voorstellen. Zo zou hij zelf graag met zijn nationale jeugdploeg in de Bundesliga willen uitkomen. Maar ook dat stuit vooralsnog op grote bezwaren.

Alle buitenlandse specialisten bij het EK zijn positief over de progressie die de Nederlandse ploeg de afgelopen anderhalf jaar heeft gemaakt. Ze hebben echter geconstateerd dat de thuisploeg te weinig ervaring heeft met het voeren van strijd. Nederland speelde sinds de internationals uit de competitie stapten weliswaar zo'n honderd wedstrijden, maar die waren bijna alle vriendschappelijk.

Dat serieuze competitie de ploeg van Bouwer goed doet, blijkt bij het EK.

De eerste dagen werd Nederland nog weggespeeld, maar eenmaal gewend aan de entourage en de druk kon het aardig meekomen. Tegen Roemenie werd dik gewonnen, van Duitsland werd met maar een doelpuntje verschil verloren en gisteravond was het thuisland bij vlagen gelijkwaardig aan poulewinnaar Oostenrijk.

De ontwikkeling bij het EK heeft alle betrokkenen - bond, coach, speelsters en sponsors - gesterkt in hun mening dat ze met het Oranjeplan de goede weg zijn ingeslagen op weg naar de top. Een van de volgende stappen is dat de internationals verder moeten worden gehard in een sterke competitie. De beste Nederlandse speelsters zullen straks ongetwijfeld terecht kunnen bij Duitse clubs, maar Bouwer zou zijn selectie het liefst bij elkaar willen houden.

Vandaar zijn wens om met zijn voltallige selectie in de Bundesliga uit te komen. Dat zou ook in de eigen Nederlandse competitie kunnen, maar daar zijn de krachtsverschillen met de andere teams waarschijnlijk te groot. Desondanks ziet Bouwer er het nut van in, omdat een landskampioenschap deelname aan de sterke Champions League oplevert.

Dit seizoen zal de selectie van Bouwer in elk geval nog intact blijven. In de eerste maanden van het komende jaar zal de kwalificatie voor het WK - alleen via dat toernooi kan de Olympische Spelen worden bereikt - moeten worden gespeeld. Nederland is morgen tijdens de loting een van de zeven groepshoofden. Ook zijn er vergaande plannen om wedstrijdenseries tegen topclubs uit Denemarken en Noorwegen, de twee sterkste handballanden, te spelen.

In vergelijking met het EK treedt Nederland in het nieuwe jaar met een versterkte selectie aan. Saskia Mulder, de enige Nederlandse handbalster in de Bundesliga, zal blessurevrij zijn en de sterke Joegoslavische Ana Razdorov, topscorer in de eredivisie, zal haar Nederlandse paspoort dan wel binnen hebben.

Coach Bouwer zei gisteravond dat hij serieus zal bekijken of hij nog meer hulp uit het buitenland kan inroepen. Daar doen ze in het internationale handbal niet moeilijk over. Oostenrijk, de poulewinnaar in de EK-groep van Nederland, heeft een basisploeg die bijna geheel uit vreemdelingen bestaat. De voertaal is dan ook gebrekkig Duits maar het levert wel succes op.