Basketballers dreigen NBA met vertrek; Na kerst volgt 'doorbraak'

ROTTERDAM, 18 DEC. De basketballers van de Amerikaanse profliga dreigen zelf met een competitie te beginnen als de al maanden durende impasse tussen de NBA en de clubs niet wordt opgelost. In de laatste weken van dit jaar moet duidelijk worden of nog voor het begin van het nieuwe jaar in de NBA gespeeld zal worden.

Het begin van de competitie, die begin november was voorzien, werd uitgesteld omdat de NBA en de clubs het niet eens konden worden over de verdeling van de inkomsten, ruim vier miljard gulden en over nieuwe salarisregelingen. “Als er na de feestdagen geen doorbraak is, moeten we alternatieven gaan overwegen', zei Billy Hunter van de spelersvakbond gisteren. “Misschien is een nieuwe profcompetitie een optie. Aanbiedingen van investeerders hebben we daarvoor al binnen.'

De tegenstander van Hunter en de spelers, NBA-commissaris David Stern, stuurde gisteren voordat hij met vakant ging een negen pagina's tellende kopie van de laatste salarisvoorstellen van de clubeigenaren naar alle spelers. Stern probeert hiermee een einde te maken aan het slepende salarisconflict.

Stern heeft de brief gestuurd omdat hij vindt dat spelers niet goed op de hoogte worden gehouden door hun vakbond. “Nu het hele seizoen 1998-'99 ons dreigt te ontglippen, is het noodzakelijk dat ik jullie persoonlijk op de hoogte breng van het voorstel van de eigenaren. Ik respecteer jullie recht om het voorstel te verwerpen. Verwerping zal wel betekenen dat jullie de voorkeur geven aan een verloren seizoen.'

Hunter reageerde woedend op de brief. Gisteravond meldde hij zich bij een sportprogramma van een radiostation waarin hij negentig minuten lang probeerde duidelijk te maken dat de NBA bezig is de spelers te manipuleren. “Stern probeert de spelers voor zich te winnen door op milde toon zijn harde eisen door te voeren. Ik was optimistisch, maar nu ben ik pessimistisch geworden. Ik denk niet dat de oplossing nabij is.'

Als gevolg van het geschil stelde de NBA op 1 juli van dit jaar een zogenoemde lock out in.

Dat betekent dat gedurende de onderhandelingen op alle basketbalactiviteiten een verbod geldt. Omdat alle stadions tot de NBA behoren, zijn ze gesloten. Er mag niet in gespeeld en getraind worden, spelers mogen geen interviews geven, ze mogen alleen afwachten hoe de onderhandelingen verlopen. Een eigen competitie opzetten, zou de standpunten alleen maar verharden.

Intussen beginnen fans al steeds hardere standpunten in te nemen. Spelers worden afgeschilderd als inhalige miljonairs en dreigen hun populariteit te verliezen. Clubeigenaren worden gezien als gevoelloze mensen die niet begrijpen hoe veel de mensen van sport houden. Zelfs de discussie tussen blank en zwart laait op. Alle 29 clubeigenaren zijn blank, van de spelers is 85 procent zwart. Karl Malone, de zwarte speler van de Utah Jazz, zei al: “Ze behandelen ons als kinderen.'

De zwarte vakbondsleider Hunter verklaarde: “Het probleem is dat aan de ene kant van de tafel een groep van extreem succesvolle zakenmensen zit. De meesten zijn miljardair. Dat zijn mensen die gewend zijn dat werknemers doen wat er van hun geeist wordt. Aan de andere kant zit een groep spelers, waarvan de meerderheid Afro-Amerikaans is, mensen uit een bevolkingsgroep die zich snel achtergesteld voelt. Je kunt er van denken wat je wilt. Het gaat alleen maar om dollars.'

Eric Poiesz keert terug bij Den Helder. De Nederlandse center, die zijn opleiding genoot bij de Noord-Hollandse basketbalclub, komt over van Maryland Baltimore County. Poiesz krijgt ook een kans bij de nationale ploeg van bondscoach Van Kerschaever.