'Olies' profiteren van luchtacties

AMSTERDAM, 17 DEC. Hoewel de olieproductie van Irak nog geen enkele schade heeft opgelopen van de Amerikaans-Britse luchtaanvallen, kochten beleggers op het Damrak vanochtend alvast extra aandelen Koninklijke Olie. De koers van het grootste aandelenfonds op de Amsterdamse effectenbeurs steeg vanochtend met 2,60 gulden (2,9 procent) naar 91 gulden.

Ook elders in Europa stegen de beurskoersen van olieconcerns. Beleggers anticiperen op een stagnatie van de Iraakse olie-export, hoewel die vandaag gewoon doorging. Het land draagt 2,5 procent bij aan de wereldproductie van olie. De olieprijs zelf, gisteren sterk gestegen in de aanloop naar de aanval van vannacht, daalde vanochtend licht.

De AEX-index, die toonaangevend is voor de stemming op de beurs, steeg met 2,44 punten naar 1099,56 punten. Handelaren verwachten dat de beurs de week op een niveau van 1100 punten zal afsluiten. Vrijdag lopen diverse optiecontracten af. “De optiebeurs heeft belang bij deze stand. Die zal dus proberen hem daar op te houden', aldus een commissionair.

Met spanning keken beleggers en handelaren vanochtend uit naar de reactie van Wall Street op de bombardementen. Bij de aanvang van de Golfoorlog stegen de koersen scherp.

Het warenhuisconcern Vendex profiteerde vandaag van de uitspraak van de rechtbank van Rotterdam dat de fusie met KBB mag doorgaan. De rechter wil de goedkeuring die de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft gegeven niet opschorten, zoals enkele vertegenwoordigers van winkeliers in een spoedprocedure hadden geeist. Vendex steeg met acht dubbeltjes naar 44,50 gulden. KBB bleef op 165 gulden. Vendex sloot gisteren op de effectenbeurs al met een winst van 1,90 gulden.

Het afketsen van de fusie tussen de niet-beursgenoteerde Rabobank en verzekeraar Achema had geen merkbare invloed op de financiele waarden op het Damrak. ABN Amro steeg met zes dubbeltjes naar 37,90. Verzekeraar Aegon ging tien cent omhoog naar 215,50 gulden, ING klom dertig cent naar 107,80 gulden en Fortis steeg met 1,80 naar 142,90 gulden.

ASM Lithography, waar financieel directeur G. Verdonschot aankondigde per 1 juli op te stappen, daalde vanochtend met 1,20 naar 50,70 gulden.